Skip to main content

Ξαναζωντανεύει η Δημοτική Αγορά Επανομής

Σχέδιο αξιοποίησης των δημοτικών ακινήτων από το δήμο Θερμαϊκού. Νοικιάζονται τα καταστήματα και ετοιμάζεται μελέτη συνολικής ανακαίνισης. Ανάλογες παρεμβάσεις σε Μηχανιώνα και Περαία. Τι λέει ο δήμαρ

του Τάσου Τασιούλα

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να γίνει η δημοπρασία για την εκμίσθωση των πέντε κενών καταστημάτων στη Δημοτική Αγορά Επανομής, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θερμαϊκού. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή ενός συνολικού πλάνου αξιοποίησης και ανάπτυξης της δημοτικής περιουσίας, όπως λέει ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης.

Για να επιτευχθεί η ενοικίαση των δημοτικών καταστημάτων χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, ώστε να ολοκληρωθεί η πολεοδομική νομιμοποίηση του συνόλου της Αγοράς. Μάλιστα, η διοίκηση του δήμου κατηγορεί την προηγούμενη διοίκηση για πολυετή αδράνεια στη διευθέτηση του θέματος.

Ο κ. Μαυρομάτης, δήλωσε ότι «βασικός αναπτυξιακός πυλώνας του δήμου είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία απαξιωνόταν τα τελευταία χρόνια, με αποτελέσματα δραματικά, τόσο για τα έσοδα του δήμου, όσο και για την τοπική οικονομία, τον τουρισμό, τις θέσεις εργασίας και την επιχειρηματικότητα».

Η αξιοποίηση της Αγοράς στο σύνολό της ήταν από τους στόχους που είχε θέσει η νέα διοίκηση, αποσκοπώντας στην αύξηση των εσόδων του δήμου, αλλά και στην τόνωση της τοπικής οικονομικής κίνησης.

Η Δημοτική Αγορά της Επανομής διαθέτει 18 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το δήμο αποτελεί ένα από τα πιο «ζωντανά» σημεία της περιοχής.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων έληγαν και δεν ανανεώνονταν, με αποτέλεσμα η Αγορά να ερημώνει και τα δημοτικά καταστήματα να μένουν ανοίκιαστα και να υφίστανται φθορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες του δήμου σε έσοδα από τα καταστήματα υπολογίζεται ετησίως σε συνολικά 150.000 – 200.000 ευρώ (περίπου 36.000 ευρώ το χρόνο ανά κατάστημα). Το τελευταίο διάστημα ήταν σε λειτουργία ελάχιστα από αυτά τα καταστήματα, ενώ η Αγορά δε θύμιζε σε τίποτα τα παλιότερα χρόνια, όταν έσφυζε από ζωή και κίνηση, δεδομένης και της κρίσης.

Από «ζωντανό κύτταρο» η Δημοτική Αγορά της Επανομής, σύμφωνα με το δήμαρχο «ρήμαξε», όμως πλέον η διοίκηση είναι αποφασισμένη να επιλύσει όλα τα ζητήματα νομιμοποίησης και να αρχίσει την επανενοικίαση των καταστημάτων (αρχής γενομένης από τα πρώτα πέντε) «στις χαμηλότερες δυνατές τιμές».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μαυρομάτης, η δημοτική αρχή θα ετοιμάσει μελέτη συνολικής ανακαίνισης της Δημοτικής Αγοράς Επανομής, η προκήρυξη της οποίας αναμένεται να γίνει σε ένα μήνα.

Κι άλλες παρεμβάσεις

Στο ίδιο πλαίσιο παρεμβάσεων (ανάλογο μοντέλο αξιοποίησης, λόγω αντίστοιχων προβλημάτων), η δημοτική αρχή ολοκληρώνει την πολεοδομική νομιμοποίηση, που επίσης ήταν σε εκκρεμότητα, για τα «ψαράδικα» στην οδό Βότση της Νέας Μηχανιώνας, αλλά και του αναψυκτηρίου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Περαίας, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη δημοπράτηση.

Υπό δημοπράτηση –για αξιοποίηση- είναι και τα αναψυκτήρια στον «Ποταμό», επίσης στην Επανομή.

Τα καταστήματα στη Βότση είναι εννέα (τρεις ψαροταβέρνες και έξι ιχθυοπωλεία) εκ των οποίων μόνο τα δύο λειτουργούν…

«Η δημοτική αρχή συνεχίζει να αξιοποιεί την δημοτική περιουσία, που τα τελευταία χρόνια είχε αφεθεί στη μοίρα της. Αυτή η τακτική είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να στερείται ο δήμος πόρων για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του και να στηρίξει την τοπική κοινωνία, αλλά και να μαραζώνει το τοπικό εμπόριο και η τοπική επιχειρηματικότητα γενικότερα. Ο δήμος Θερμαϊκού είναι μεγάλος δήμος και οι ανάγκες των καταναλωτών από τις τοπικές αγορές είναι ανάλογες. Με την κάλυψή τους σε τοπικό επίπεδο επιτυγχάνουμε αύξηση της οικονομική δραστηριότητας και της απασχόλησης, αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση για τους καταναλωτές», επισήμανε ο κ. Μαυρομάτης.

 

ZENITH