Skip to main content

Χαώδης η κατάσταση στις αερομεταφορές

Οι αερομεταφορές εξακολουθούν να έχουν ανασταλεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην Ευρώπη για τέταρτη συνεχή ημέρα. Κλειστός ο εναέριος χόρος και της Βουλγαρίας.
Οι αερομεταφορές εξακολουθούν να έχουν ανασταλεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην Ευρώπη για τέταρτη συνεχή ημέρα σήμερα Κυριακή, λόγω του γιγαντιαίου σύννεφου ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία, όμως δοκιμαστικές πτήσεις που έγιναν σε Ολλανδία και Γερμανία χωρίς να υπάρξουν προβλήματα ή βλάβες δημιούργησαν ελπίδες ότι το πρόβλημα υποχωρεί.

Πολλές χώρες έχουν κλείσει τους εναέριους χώρους τους έως αργά την Κυριακή ή και την Δευτέρα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες επιβάτες να έχουν αποκλειστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μετεωρολόγοι λένε ότι η κατεύθυνση των ανέμων σημαίνει ότι το σύννεφο δεν θα απομακρυνθεί έως τουλάχιστον τα μέσα της εβδομάδας. Μάλιστα, στη Σόφια, των υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε το συνολικό κλείσιμο του εναερίου χώρου της Βουλγαρίας από τις 06.00 GMT σήμερα.

Στην Πολωνία, ολόκληρος ο εναέριος χώρος είναι κλειστός, και μια σειρά ξένων αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο -που επρόκειτο να παραστούν στην κηδεία του Προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του που σκοτώθηκαν στις 10 Απριλίου σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο Σμολένσκ της Ρωσίας- ακυρώνουν το ταξίδι τους.

Ηδη έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα παραστούν στην κηδεία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η καγγελάριος της Γερμανίς Αγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης που κινείται στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας ίσως γίνει πυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη, αποτελώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τις πτήσεις και επιβαρύνοντας την κατάσταση--μεταξύ άλλων και για τις αεροπορικές εταιρίες, που χάνουν πάνω από 200 εκατ. δολάρια την ημέρα.

Η ηφαιστειακή σκόνη κατά τις εκτιμήσεις ειδικών μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στους κινητήρες των αεροσκαφών και στους αισθητήρες τους, αλλά και στις ατράκτους τους.Ωστόσο, οι δοκιμαστικές πτήσεις που έκαναν χθες η KLM και η Lufthansa έκαναν αρκετά στελέχη των εταιριών να αισιοδοξούν.
 Την Παρασκευή, σύμφωνα με το ρυθμιστικό φορέα Eurocontrol, έγιναν μόλις 10.400 πτήσεις στον Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο έναντι των 28.000 που είναι ο συνηθισμένος αριθμός, ενώ χθες Σάββατο αναμένονταν μόλις 5.000 έναντι των 22.000 που ήταν προγραμματισμένες.

Οι ζημίες που προκλήθηκαν στην παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία υπερβαίνουν εκείνες που προκλήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα εμφανίστηκε να εξασθενίζει χθες Σάββατο, αλλά ίσως συνεχιστεί για ημέρες, ακόμα και για μήνες, κατά αξιωματούχους και ειδικούς.
Το σύννεφο που προκαλεί, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία AccuWeather, θα γίνειπυκνότερο την Τρίτη και την Τετάρτη, αποτελώντας ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τα αεροπορικά ταξίδα. Πάντως, αναμένεται επίσης να είναι στενότερο και να επηρεάζει μια μικρότερη σε έκταση περιοχή. Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, μια καταιγίδα στον Ατλαντικό και η αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων την Πέμπτη ίσως διαλύσουν το σύννεφο.

Βρετανία και Δανία είναι ανάμεσα στις χώρες που αναμενόταν να διατηρήσουν κλειστό τον εναέριο χώρο τους και σήμερα Κυριακή.Η Βρετανία ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι η απαγόρευση πτήσεων παρατάθηκε ως τις 18:00.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι τα αεροδρόμια του Παρισιού θα μείνουν κλειστά έως τουλάχιστον το πρωί της Δευτέρας, η Ιταλία διατηρεί τα αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας κλειστά, η Ολλανδία παρέτεινε την απαγόρευση πτήσεων ως σήμερα αργότερα το πρωί και η Ελβετία ως αργά το μεσημέρι (15:00 ώρα Ελλάδας).

Συνολικά το πρόβλημα, μέχρι αυτή τη στιγμή, αφορά την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, την Φινλανδία, τη Βρετανία, τη βόρεια Γαλλία, το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας, μέρος της Ισπανίας, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη βόρεια Ιταλία, την Ολλανδία, τη νότια Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία), τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και εν μέρει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και βέβαια την ίδια την Ισλανδία.

Η ηφαιστειακή στάχτη δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα, αλλά -καθώς το ηφαιστειακό νέφος βρίσκεται στη γειτονιά μας- η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι άλλες αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθούν από κοντά το φαινόμενο, για να αποφασίσουν αν θα κλείσουν και τον Ελληνικό εναέριο χώρο, αν χρειαστεί.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι από την Ελλάδα, πτήσεις εξωτερικού πραγματοποιούνται μόνο για τη Μεσόγειο, δηλαδή, Αλβανία, Τουρκία, Ισπανία, Κύπρο, Μέση Ανατολή και Αφρικανικές χώρες.

ZENITH