Skip to main content

Χαράτσι σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Προβλέπεται ειδική εισφορά υπέρ των συντάξεων σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, όπως αναφέρει το πρόγραμμα του κόμματος. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος εφαρμογής, απαντάει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ
Χαράτσι υπέρ των συντάξεων σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές περιλαμβάνει το επίσημο πρόγραμμα θέσεων που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό.
 
Στο επίμαχο σημείο του προγράμματος αναφέρεται ότι προβλέπεται «εισφορά επί του συνόλου των τραπεζικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των πάσης φύσεως (ιδιωτικών, δημόσιων, συνεταιριστικών) πιστωτικών ιδρυμάτων».
 
Στο ίδιο πρόγραμμα, το οποίο φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, περιλαμβάνεται σχέδιο για σαρωτικές ενοποιήσεις Ταμείων σε 3 φορείς, μισθωτών, αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς και άλλα τρία εισπρακτικά μέτρα άμεσης απόδοσης για τα άδεια Ταμεία που είναι:
 
* η ακύρωση της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, 
* η κατάργηση των κινήτρων που έχουν στόχο την τόνωση της απασχόλησης και ισχύουν για τις επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών με τη μορφή της μείωσης ή και της απαλλαγής από την καταβολή εισφορών, αλλά και 
* η επιβολή φόρου για κάθε συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια, δηλαδή στα λαχεία, στο ΠΡΟΠΟ, στο Λόττο, «στη λογική μετακίνησης από το εισόδημα στις δαπάνες».
 
Όπως τονίζει η εφημερίδα, τα εισπρακτικά μέτρα που περιλαμβάνονται και αναλύονται στο επίσημο κείμενο με τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα ανέφερε ο κ. Τσίπρας ούτε άλλα προβεβλημένα στελέχη του, προσθέτοντας ότι «την 13η σύνταξη μέχρι τα 700 ευρώ, για την οποία έχει δεσμευτεί το κόμμα, θα κληθούν στην ουσία να «χρηματοδοτήσουν» όλοι οι πολίτες με το χαράτσι στις τραπεζικές τους συναλλαγές».
 
Οι θέσεις για το ασφαλιστικό έχουν επεξεργαστεί από την επιτροπή προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και είναι στην επίσημη ιστοσελίδα του και συγκεκριμένα στη διεύθυνση όπου περιγράφονται οι θέσεις και τα μέτρα: www.syriza.gr/page/theseis.html.

Η εφημερίδα επιχείρησε να επικοινωνήσει για το θέμα με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλο, ως γνώστη του ασφαλιστικού, αλλά και με τον συνυποψήφιό του Δ. Στρατούλη, επίσης αρμόδιο για τα ασφαλιστικά και εργασιακά, αμφότεροι, όμως, επικαλέστηκαν όμως μέσω των συνεργατών τους το φόρτο των προεκλογικών τους υποχρεώσεων.

Ανταποκρίθηκε τελικά ο καθηγητής, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Ρομπόλης, ο οποίος είπε ότι η εισφορά στις συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες υπάρχει στο πρόγραμμα αλλά δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πώς θα εφαρμοστεί και αν το μέτρο θα έχει το χαρακτήρα μιας ποσοστιαίας εισφοράς (π.χ. 0,1% ή 0,2% ή 0,5% ή 0,10%) επί της αξίας της κάθε συναλλαγής, ή αν θα έχει τη μορφή μιας πάγιας εισφοράς σε ποσό. 
 
Αν η εισφορά εφαρμοστεί έτσι όπως ακριβώς περιγράφεται στο επίσημο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή επί του συνόλου των τραπεζικών συναλλαγών, τότε θα επιβάλλεται -είτε ως ποσοστό είτε ως ποσό- σε αναλήψεις, καταθέσεις, εμβάσματα, πληρωμές λογαριασμών, καρτών, δανείων, αγορές ειδών μέσω τραπεζικών χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, καθώς και στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και στην είσπραξη των αγροτικών επιδοτήσεων.

ZENITH