Skip to main content

Χάθηκε η μπάλα στην παράταξη Μπουτάρη

Το «τσουνάμι» που υψώνεται στην Πρωτοβουλία μετά την τρίτη ηχηρή απώλεια από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, οι πιθανοί αντικαταστάτες του Καπόν και το Jessica που... καίει.
-Τρεις αντιδήμαρχοι κι από τους στενότερους συνεργάτες και τους πλέον προβεβλημένους του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να είναι εκτός διοίκησης δεν είναι και απλό πράγμα. Δεν έφυγαν και οι τρεις για τον ίδιο λόγο. Ο Ανδρέας Κουράκης ήρθε σε «μετωπική» σύγκρουση με τον δήμαρχο και ουσιαστικά «περιθωριοποιήθηκε». Η κόντρα του έφτασε σε προσωπικό επίπεδο με τον κ. Μπουτάρη και είχε πολλά επεισόδια ακόμη και δημοσίως, όπως στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Τότε ο δήμαρχος είχε δώσει ξεκάθαρα το στίγμα ότι ανά πάσα στιγμή δε θα διστάσει να «καθαρίσει» οποιονδήποτε κρίνει πως πρέπει. Ακόμη και τον ένα από τους τρεις ιδρυτές της «Πρωτοβουλίας»… Ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Τα προβλήματα με τον δήμαρχο είχαν αρχίσει πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Το καλοκαίρι, μοιράζοντας τις αντιδημαρχίες, ο κ. Μπουτάρης είχε κάνει φανερό πως κάτι τρέχει με τον κ. Ζέρβα. Με αφορμή τη διαφωνία τους στο ζήτημα των συμβασιούχων ο δήμαρχος βρήκε την ευκαιρία να «φάει» και τον κ. Ζέρβα. Προφανώς και η αιτιολόγηση της «καρατόμησης» (δήθεν διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, όταν αναφέρθηκαν μόνο η γνωστή από το 2010 στάση Ζέρβα στο θέμα του μετρό και η λογική αδυναμία αλλαγής στάσης στο θέμα των συμβασιούχων…) δεν ικανοποίησε κανέναν. Τι ακριβώς τρέχει έχουμε καιρό να το μάθουμε. Διότι δεν το έχουμε μάθει (ακριβώς). Ήρθε τώρα και η παραίτηση Καπόν. Αυτή δεν την ήθελε και δεν την επιδίωξε ο δήμαρχος. Ήταν «αναγκαστική» ή αλλιώς την επέβαλαν οι καταστάσεις. Μάλιστα, είναι εμφανής η διαφορετική αντιμετώπιση των αντιδημάρχων από τον κ. Μπουτάρη. Στην περίπτωση του κ. Καπόν βγήκε επίσημη ανακοίνωση από τη διοίκηση… Να μην ξεχάσουμε στους πρώην αντιδημάρχους που κατέληξαν στα έδρανα των δημοτικών συμβούλων να βάλουμε και τον Γιώργο Αρβανίτη, του οποίου η απομάκρυνση πέρασε «αθόρυβα και αναίμακτα». Τα λεγόμενα «πρωτοκλασάτα» στελέχη της διοίκησης Μπουτάρη ένα ένα φεύγουν (ή απομακρύνονται) από τη διοίκηση. Τα… απόνερα αυτής της κατάστασης τείνουν να γίνουν «τσουνάμι» που απειλεί τη συνοχή της παράταξης στο σύνολό της. Και δεν τα μαζεύει προς το παρόν κανείς…
 
-Η ιστορία με τον κ. Καπόν ήταν γνωστό ότι θα «έσκαγε» κάποια στιγμή. Αν κάποιος διαβάσει προσεχτικά την τελευταία διαδικτυακή έκκληση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, για ενότητα θα το καταλάβει. Την ώρα που ο κ. Μπουτάρης χάνει έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του, που του είχε αναθέσει σχεδόν το σύνολο της διοίκησης (είναι γνωστές οι στενές σχέσεις Καπόν με τους αντιδημάρχους, Θανάση Παππά και Καλυψώ Γούλα), και βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, ο κ. Αβραμόπουλος αναλαμβάνει να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα, μιας και η «Πρωτοβουλία» τελεί σε κατάσταση… σοκ.
 
-Το δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι από τα πιο δύσκολα για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Και έχει σημαντικά θέματα να περάσει. Αρκεί να σημειώσουμε το Jessica, που έρχεται εξ αναβολής και καίει, διότι η διοίκηση ήθελε να το περάσει με αυξημένη πλειοψηφία. Είναι και η αντιπολίτευση που παραμονεύει και δε φαίνεται διατεθειμένη αυτή τη φορά να περάσει στο… ντούκου μια τόσο σημαντική υπόθεση για ένα από τα πλέον σημαίνοντα στελέχη της διοίκησης του δήμου. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι ετοιμάζονται δηκτικές παρεμβάσεις από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με επίκεντρο τη δικαστική περιπέτεια του κ. Καπόν. Κάποιοι ετοιμάζονται να κάνουν και… παραλληλισμούς και να βάλουν στο κάδρο πολλούς περισσότερους από τον αντιδήμαρχο.
 
-Επειδή όμως, επίσης τη Δευτέρα, ο δήμαρχος αναμένεται να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του κ. Καπόν, πολλά ονόματα ακούγονται, αλλά υπάρχουν μαθαίνουμε και… απρόθυμοι. Επειδή ο αντιδήμαρχος Οικονομικών δεν είναι παίξε γέλασε, ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα είναι έντονος. Δυο από αυτούς που ακούγονται για αντικαταστάτες είναι ο κ. Γιώργος Αρβανίτης, κυρίως επειδή διατέλεσε ήδη αντιδήμαρχος Οικονομικών (κι ας έφυγε… νωρίς) και ο κ. Πέτρος Λεκάκης (κρατήστε το όνομα). Ο κ. Αρβανίτης ορίστηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο πρόεδρος του ΝΠΔΔ του δήμου ΟΒΡΕΠΟΜ (Οργανισμός Βρεφονηπιακής Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας) και μέλος στο δ.σ. του «Αγίου Στυλιανού». Ο κ. Λεκάκης είναι τραπεζικός στο επάγγελμα και ορίστηκε από τον κ. Μπουτάρη πρόεδρος στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου και πρόεδρος στο Δημοτικό Κέντρο Μουσικής και Χορού (τα δημοτικά ωδεία όπως είναι γνωστά ως ΝΠΔΔ του δήμου). Ο ίδιος θεωρείται από τους ανθρώπους που στηρίζει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
 
Ο Βόρειος

ZENITH