Skip to main content

Ξεφυλλίζοντας το νέο φορολογικό

Ριζικές αλλαγές επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και θεσπίζει μια νέα εποχή για πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Γράφει ο Παναγιώτης Δ. Παρασκευάς.

Γράφει ο Παναγιώτης Δ. Παρασκευάς,

εφοριακός - επόπτης ελέγχου ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης

Ριζικές αλλαγές επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και θεσπίζει μια νέα εποχή για πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο αποδείξεις, κλίμακες, τεκμήρια. Υπάρχουν εκατοντάδες αλλαγές που κυριολεκτικά θα αλλάξουν τον φορολογικό τρόπο συμπεριφοράς και γενικά τη ζωή των φορολογουμένων και των νομικών προσώπων. Παραθέτουμε πτυχές του φορολογικού νομοσχεδίου που δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές μέχρι σήμερα.

- Τέλος οι συναλλαγές με Κύπρο – Βουλγαρία – Ρουμανία – Χονγκ Κονγκ και άλλα κράτη σε πρώτη φάση, γιατί έχουν προνομιακά φορολογικά καθεστώτα σε σχέση με την Ελλάδα.

- Για την υλοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου θα χρειαστούν τουλάχιστον να εκδοθούν 50 υπουργικές αποφάσεις.

- Τέλος στις off-shore που διατηρούν ακίνητα στην Ελλάδα. Η φορολόγησή τους είναι ασύμφορη, αλλά σύντομα μπαίνουν στην τσιμπίδα του κράτους και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.

- Το φορολογικό νομοσχέδιο αφήνει ανέλεγκτη γενικά τη ναυτιλία από περιορισμούς.

- Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι copy paste του γαλλικού μοντέλου φορολόγησης.

- Πλήρης έλεγχος στις τραπεζικές συναλλαγές και λογαριασμούς.

- Απαγορευτικό στα ερωτήματα πολλών επιχειρηματιών για μετεγκατάσταση σε ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα, εφόσον υπάρχει και εγκατάσταση ή δραστηριότητα στην Ελλάδα.

- Με τα τεκμήρια που θα ισχύσουν, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα δεν θα έχουν τις ευκαιρίες να εξοικονομήσουν εισοδήματα για μελλοντικές αγορές.

- Αναγκαστικός συμβιβασμός στους φορολογικούς ελέγχους, καθόσον τα ποσά προσφυγών στα φορολογικά δικαστήρια είναι αποτρεπτικά.

ZENITH