Skip to main content

Χειρουργεία με μεθόδους της δεκαετίας του ΄70 στην Ελλάδα του ΔΝΤ

Σε χειρουργικές μεθόδους που χρησιμοποιούνταν μέχρι και 50 χρόνια πριν αναγκάζονται να καταφεύγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί εξαιτίας της έλλειψης απαραίτητων υλικών, όπως γάζες και υλικά αποστείρωσης,
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Σε χειρουργικές μεθόδους που χρησιμοποιούνταν μέχρι και 50 χρόνια πριν αναγκάζονται να καταφεύγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τόσο τραγική, που πλέον καταγράφονται ελλείψεις ακόμη και στα απαραίτητα υλικά, όπως γάζες, αντιδραστήρια για τη διενέργεια γενικής εξέτασης αίματος, υλικά για στεφανιαιογραφίες καθώς και ορθοπεδικά, αλλά και υλικά αποστείρωσης για τη διενέργεια γαστροσκόπησης και ακτινολογικά φιλμ. Αποτέλεσμα, η ταλαιπωρία εκατοντάδων ασθενών με πολλές φορές τον κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις επιλέγεται η διενέργεια ανοιχτών χειρουργείων αντί για σύγχρονες επεμβάσεις με λαπαροσκόπηση.

«Ήδη πολλοί διοικητές νοσοκομείων φθάνουν στο σημείο να να ζητούν να γίνονται οι επεμβάσεις με χειρουργικές μεθόδους που χρησιμοποιούνταν τη δεκαετία του ΄60-΄70. Αν δεν υπάρχουν τα νέας τεχνολογίας υλικά – γιατί είναι ακριβά – θα πρέπει να καταφεύγουμε σε παλιότερες μεθόδους», κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου  η γενική γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα.

Σύμφωνα με την κ. Κατσίμπα, το εμπάργκο των προμηθευτών μπορεί να λύθηκε, αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα που παρουσιάζει το σύστημα δημόσιας υγείας. Τα νοσοκομεία καταρρέουν, καθώς ο προϋπολογισμός για τα έξοδά τους μειώνεται συνέχεια. Όπως λέει η ίδια, οι περικοπές για τη δαπάνη λειτουργίας των νοσοκομείων φέτος είναι 1,4 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι έφτανε τα 2,2 δισ. ευρώ.

Αναγκαία είναι και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας, με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να φτάνουν τις 30.000.  Έτσι τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα παθαίνουν «έμφραγμα» σε κάθε εφημερία, ενώ μεγάλο είναι και το πρόβλημα με τα κενά σε θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων – κυρίως εξαιτίας του κύματος φυγής εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού και της συνταξιοδότησης - σε νοσοκομεία που εφημερεύουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, όλο το 24ωρο.

«Χαρακτηριστικά, στο νοσοκομείο του ΙΚΑ στην Παναγία, από τους 11 αναισθησιολόγους που εργάζονταν παλιότερα, σήμερα εργάζονται 2 μόνιμοι ιατροί και 2 συμβασιούχοι, στους οποίους δεν επιτρέπεται να κάνουν εφημερίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Φραγκίδης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο του ΙΚΑ στη Παναγία και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΔΟΘ.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών υπογράμμισαν ότι οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται το ΕΣΥ, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αυτό φαίνεται από την αύξηση που παρουσίασε η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τους τελευταίους μήνες και που φτάνει το 30%. Η αύξηση αυτή της επισκεψιμότητας στα δημόσια νοσοκομεία οφείλεται και στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, διότι, όπως επεσήμαναν, οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τα νοσήλια στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.

Πάντως, σταδιακά εξομαλύνεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία όσον αφορά στα υλικά, αφού μεγάλος αριθμός προμηθευτών αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την εξόφληση των χρεών.

ZENITH