Skip to main content

Ξεκινάει η συζήτηση για το Ταμείο Σωτηρίας των τραπεζών

Επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup τίθεται το θέμα της επιβολής φόρου στις τράπεζες για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου, το οποίο θα λειτουργεί ως «σάκος ασφαλείας», κάθε φορά που θα ξεσπά μια
Ένα πολύ κρίσιμο θέμα για την επόμενη μέρα των τραπεζών συζητείται στο σημερινό Eurogroup. Συγκεκριμένα, επί τάπητος τίθεται το θέμα της επιβολής φόρου στις τράπεζες για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου, το οποίο θα λειτουργεί ως «σάκος ασφαλείας», κάθε φορά που θα ξεσπά μια κρίση, χρηματοπιστωτικού ή ευρύτερου οικονομικού περιεχομένου.

Το θέμα έχει ξεκινήσει να απασχολεί τις αρμόδιες αρχές σε επίπεδο Ευρώπης, εδώ κι αρκετούς μήνες, και ιδιαίτερα από την ώρα που απαιτήθηκε κρατική παρέμβαση σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και στις ΗΠΑ για να σωθούν από την πτώχευση μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τότε γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του εν λόγω ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να παρεμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις και να δίνει χείρα βοηθείας στους έχοντες ανάγκη. Το πρόβλημα είναι ότι η οικονομική κατάσταση των τραπεζών είναι τέτοια που δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό το κόστος αυτής της εισφοράς να μετακυληθεί στους καταναλωτές. Γι’ αυτό και το όλο θέμα τελεί ακόμα υπό συζήτηση.

Εξάλλου, κατά τις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα επιδιωχθεί πολιτική συμφωνία επί προτάσεων υιοθέτησης Κανονισμών και Οδηγιών για την καλύτερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κατόπιν προτάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  θα δημιουργηθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κίνδυνου και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εποπτών του Χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τα δύο παραπάνω όργανα θα πρέπει να λειτουργούν από 1η Ιανουαρίου 2011 και η δημιουργία τους αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εκφράστηκε και στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμα, θα γίνει ενημέρωση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EFC) για τα stress test, στην οποία υποβάλλονται οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της άσκησης θα ανακοινωθούν στις 23 Ιουλίου 2010.

Επίσης, αναμένεται σήμερα να γίνει ειδική αναφορά στις Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής και να εξετασθεί η καλύτερη δυνατότητα συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξασφάλιση της ποιότητας και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, την επίλυση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των ανισορροπιών σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, αλλά και την ενίσχυση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

ZENITH