Skip to main content

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη βοήθεια από το ΔΝΤ(και την ΕΕ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πρώτη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τα στελέχη του μεικτού κλιμακίου του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, εν όψει της προσφυγής της χώρας μας στο σχέδιο σωτηρίας από
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πρώτη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τα στελέχη του μεικτού κλιμακίου του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, εν όψει της προσφυγής της χώρας μας στο σχέδιο σωτηρίας από τους παραπάνω οργανισμούς.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι ουσιαστικά ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων, που θα απαιτηθούν προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σχέδιο, γι΄ αυτό και η συζήτηση κρίνεται και είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για το σκοπό αυτό χθες πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών που απαρτίζουν το οικονομικό κι επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αντικείμενό της ήταν να χαραχθούν οι «κόκκινες γραμμές» των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα με τα στελέχη του κλιμακίου, σε μια προσπάθεια να μετριασθούν οι αρνητικές εντυπώσεις της κοινής γνώμης για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal κορυφαίος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι πλέον δεν τίθεται το ερώτημα του εάν τελικά η Ελλάδα θα προσφύγει στην βοήθεια, αλλά το πότε, καθώς αυτό έχει πια αποφασιστεί. Όπως είπε ο αξιωματούχος, η ενεργοποίηση είναι πάρα πολύ κοντά και σίγουρα θα συμβεί πριν την λήξη του τεράστιου ποσού που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για τα ομόλογα που λήγουν στα μέσα Μαΐου, «εκτός εάν συμβεί ένα θαύμα». Κάτι, που φαίνεται, μάλλον απίθανο με το spread πάνω από τις 500 μονάδες βάσης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας υπάρχουν κάποιοι που πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού και άλλοι, που προτείνουν να γίνουν πρώτα οι διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ και μετά να πάμε κατευθείαν σε συζήτηση με τον ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, για την τελειωτική απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία θα έχει για το θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού η επίσκεψη Παπακωνσταντίνου στις ΗΠΑ την Παρασκευή για μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον κ. Ντομινίκ Στρος Καν.

ZENITH