Skip to main content

Ξεκίνησε η αποχώρηση των αγροτών από τον Προμαχώνα

Ξεκίνησαν το μεσημέρι να αποσύρουν από τον Προμαχώνα τα τρακτέρ τους οι αγρότες των Σερρών. Ύστερα από 30 μέρες κινητοποιήσεων, οι παραγωγοί αποφάσισαν να τις αναστείλουν, χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί
Ξεκίνησαν το μεσημέρι να αποσύρουν από τον Προμαχώνα τα τρακτέρ τους οι αγρότες των Σερρών.

Ύστερα από 30 μέρες κινητοποιήσεων, οι παραγωγοί αποφάσισαν να τις αναστείλουν, χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί ως προς τα οικονομικά τους αιτήματα, ενώ σε ό,τι αφορά στα θεσμικά ζητήματα που έθεσαν, εξακολουθούν να βρίσκονται σε διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο.

Η αναστολή των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε μετά από τη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών, από τους Αδέσμευτους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλη Καρχιμάκη, στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, οι αγρότες αποχωρούν από το τελευταίο μπλόκο έχοντας πάρει την υπόσχεση - από την πλευρά της κυβέρνησης - ότι θα δημιουργηθεί υπηρεσία ελέγχου ομοειδών προϊόντων, τα οποία εισάγονται από τη γείτονα χώρα, καθώς και την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης για τις ζημιές στο βαμβάκι μέχρι την 1η Μαΐου, έναντι της 15ης του ίδιου μήνα, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών της Αλιστράτης, Γιώργος Κασάπογλου, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί καλαμποκιού και βαμβακιού από την εμφάνιση στις καλλιέργειές τους, του πράσινου σκουληκιού, τον Αύγουστο του 2008.

Όπως ανέφερε, τα χρήματα αυτά είχαν ενσωματωθεί στο «πακέτο Χατζηγάκη», των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβαν πέρσι συνολικά οι αγρότες. Υποστήριξε ακόμα ότι η ενέργεια αυτή ήταν σε βάρος των παραγωγών.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η συνάντησή τους με τον υφυπουργό χαρακτηρίστηκε από τους αγρότες εποικοδομητική, διότι - όπως τόνισαν - ήταν η πρώτη φορά που τέθηκαν επί τάπητος τα αγροτικά προβλήματα του νομού Σερρών.

ZENITH