Skip to main content

Ξεκίνησε η διάσκεψη της G8

Η μείωση των ελλειμμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της ετήσιας διάσκεψης κορυφής των ηγετών των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, που ξεκίνησε σήμερα στον Καναδά.
Οι ηγέτες των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G8) άρχισαν σήμερα την ετήσια διάσκεψη κορυφής που κυριαρχείται από την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων χωρίς να προκληθεί ασφυξία στην οικονομική ανάπτυξη.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου η γερμανίδα καγκελάριος ΄Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Χαντσβιλ του Καναδά ότι «έφθασε ο καιρός για τη μείωση των ελλειμμάτων».

«Η Ευρώπη έχει βιώσει την εμπειρία του τι σημαίνει να έχει κάποιος υπερβολικά μεγάλα ελλείμματα», πρόσθεσε η Μέρκελ σε έναν υπαινιγμό για τις πρόσφατες δυσκολίες πολλών χωρών της ΕΕ, ανάμεσα τους η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Το θέμα της μείωσης των ελλειμμάτων, που η Ευρώπη θέλει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό και εν πάση περιπτώσει το 2011, έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ που φοβούνται ότι μέτρα λιτότητας πολύ σθεναρά και πολύ γρήγορα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.

Το ζήτημα αυτό είναι κεντρικής σημασίας στις συζητήσεις που θα έχουν οι σημαντικότεροι ηγέτες του πλανήτη, που συγκεντρώθηκαν για τρεις ημέρες στον Καναδά για τη σύνοδο κορυφής των οκτώ πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών και της G20, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες της G8 και τις αναδυόμενες οικονομίες.

ZENITH