Skip to main content

Ξεκίνησε η καταγραφή των συνταξιούχων

Μετά από τους δημοσίους υπαλλήλους η κυβέρνηση ξεκίνησε την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των συνταξιούχων, επιδιώκοντας να περιορίσει τις απώλειες από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Μετά από τους δημοσίους υπαλλήλους η κυβέρνηση ξεκίνησε την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των συνταξιούχων, επιδιώκοντας να περιορίσει τις απώλειες από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος»,  έχει ήδη ξεκινήσει η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των συνταξιούχων των ασφαλιστικών ταμείων και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, όπου θα έχει η ηγεσία του υπουργείου μια ολοκληρωμένη και ασφαλή εικόνα για τον ακριβή και τον πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της εφημερίδας, ήδη το 80% έχει «περαστεί» στην κεντρική βάση δεδομένων, ενώ τα στοιχεία που καταχωρίζονται είναι ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, ο αριθμός μητρώου του ασφαλισμένου, η διεύθυνση κατοικίας καθώς και  οι τελευταίες πέντε συντάξεις (μηνιαίως) που εισπράττουν. Πηγές από το υπουργείο αναφέρουν ότι σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται απάτη με σκοπό την παράνομη είσπραξη σύνταξης θα γίνεται παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Ανεπίσημες εκτιμήσεις πάντως θέλουν γύρω στους 100.000 πεθαμένους να εισπράττουν συντάξεις, γεγονός που σημαίνει τεράστια απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόχειρες εκτιμήσεις θέλουν η «τρύπα» αυτή να ανέρχεται σε 600 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Μεγάλος πονοκέφαλος για την ηγεσία του υπουργείο Εργασίας είναι και οι «μαϊμού» αναπηρικές συντάξεις όπου σε νομούς της Ελλάδας αυτές φτάνουν ακόμη και στο 25%. Έχει δοθεί μάλιστα εντολή από το υπουργείο είναι να διερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας των επιτροπών του ΙΚΑ που εγκρίνουν τις αναπηρικές συντάξεις.

ZENITH