Skip to main content

Ξεκίνησε η Θ’ Μαθητιάδα στις Σέρρες

Με μια ξεχωριστή τελετή άνοιξε τις πύλες της χθες το βράδυ η Θ΄ Μαθητιάδα στην Πρώτη Σερρών. Το Αθλητικό Κέντρο Πρώτης γέμισε χρώματα και μουσικές, συμπαρασύροντας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τους εκ
Με μια ξεχωριστή τελετή άνοιξε τις πύλες της χθες το βράδυ η Θ΄ Μαθητιάδα στην Πρώτη Σερρών. Το Αθλητικό Κέντρο Πρώτης γέμισε χρώματα και μουσικές, συμπαρασύροντας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τους εκατοντάδες επισκέπτες του, στους δικούς του ρυθμούς. Οχτακόσιοι Έλληνες μαθητές γυμνασίου από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και από 35 χώρες του εξωτερικού έστειλαν χθες το βράδυ το μήνυμα της Μαθητιάδας, που είναι μήνυμα ευγενούς άμιλλας, φιλίας και αθλητικού ιδεώδους.

Στον χαιρετισμό της υπουργού Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου, που μετέφερε ο Περιφερειάρχης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρσιώτης, η κα Διαμαντοπουλου ανέφερε χαρακτηριστικά «πως η Μαθητιάδα θα αποτελέσει ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, καθώς μέσα από το κεντρικό σύνθημα της Μαθητιάδας ‘χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης’ οι μαθητές θα προσεγγίσουν βιωματικά και θα προάγουν τις βασικές αξίες της ευγενούς άμιλλας και του σεβασμού στον αντίπαλο» .

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τσελέπης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις δύσκολες στιγμές που διανύει σήμερα η χώρας μας να προβάλλουμε στον Διεθνή Τύπο θετικά μηνύματα, μηνύματα που αναδεικνύουν τον Ελληνικό Πολιτισμό και τα ελληνικά ιδεώδη, όπως ο εθελοντισμός, αποδεικνύοντας σε όλους, το απόλυτο συνεχές της ιστορίας μας αυτό που ενώνει άρρηκτα το ιστορικό μας παρελθόν με το παρόν» .

Τον χαιρετισμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά μετέφερε η βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά όπου τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει της Μαθητιάδα, το όραμα που έγινε θεσμός» .

Ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας και τόνισε ότι είναι αναγκαία η προσπάθεια να βρεθούν μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον. «Η Μαθητιάδα στέλνει μηνύματα ελπίδας για την κοινωνία μας, μηνύματα συνεργασία και ευγενούς συναγωνισμού, μηνύματα που προκύπτουν από τον Ολυμπισμό που γεννήθηκε στην πατρίδας μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης.

Στην τελετή έναρξης της Μαθητιάδας παραβρέθηκε και η Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Θεοδώρα Κωνσταντινίδου που είπε ότι «η Μαθητιάδα κάνει τους απανταχού Έλληνες περήφανους. Δίνει την ευκαιρία στους νέους να αποκτήσουν γνώσεις και βιωματική συνείδηση της προέλευσής μας» .

Την μεγάλη πολιτιστική και αθλητική εκδήλωση της Μαθητιάδας χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του ΣΑΕ Νικόλαος Σκηνίτης και το μέλος της Ολυμπιακής επιτροπής Βασίλης Κατσώρας .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, η Εισαγγελέας Σερρών Ιωάννα Κατσή, ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης της Εφημερίδας Αδέσμευτος Τύπος Δημήτρης Ρίζος, το μέλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Τσιόνιας Σταύρος, εκπρόσωποι του πολιτικού και επαγγελματικού κόσμου, ενώ τη στήριξή του στην διοργάνωση έστειλε γραπτώς και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής.

«Η Μαθητιάδα αναδεικνύει τις αξίες του Ελληνισμού, τις αξίες με τις οποίες πορεύεται διαχρονικά η Ελλάδα συμπληρώνοντας και αναδεικνύει το πνεύμα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων όπου οι αθλητές που συμμετείχαν δεν είχαν το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης. Μέσω της Μαθητιάδας εκπέμπεται ότι η νεολαία είναι εδώ, είναι αυτή που υπηρετεί αξίες και ιδανικά» τόνισε στην ομιλία του ο εμπνευστής της Μαθητιάδας Γιώργος Γάλλος.

Βαθύτατα συγκινημένος ο Δήμαρχος Πρώτης Κωνσταντίνος Αστρίνης καλωσόρισε όλους τους αθλητές, τους εθελοντές και τους επισκέπτες που κάθε χρόνο -όπως είπε - δίνουν ζωή και παλμό στο όραμα της Μαθητιάδας και κήρυξε την έναρξη της κορυφαίας εκδήλωσης, ενώ στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «η Μαθητιάδα είναι ένας θεσμός που γεννήθηκε από την αγάπη για την Ελλάδα και τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο πολιτισμός της. Είναι μία απάντηση και παράλληλα μία ευκαιρία για όλους μας να αποδείξουμε ότι υπάρχει μία άλλη Ελλάδα, αυτή που κουβαλάμε στην ιστορία μας, αυτή που θέλουμε να προβάλλουμε στην παγκόσμια κοινότητα, αυτή που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας» .

Η κορυφαία εκδήλωση ξεκίνησε με την παρέλαση όλων των σχολείων που συμμετέχουν στη Μαθητιάδα στέλνοντας το μήνυμα της ζωντάνιας του ελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια κοινότητα, σε όλα τα πλάτη της υφηλίου, ένα μήνυμα ελπίδας σε δύσκολους καιρούς.

Τη Φλόγα της Μαθητιάδας άναψε ο Ολυμπιονίκης Φραγκίσκος Αλβέρτης, ενώ την έπαρση των σημαιών, της ελληνικής και της «Μαθητιάδας», έκαναν οι Σερραίοι Ολυμπιονίκες, Απόστολος Τασκούδης και Όλγα Πελεκάνου. Την παρουσίαση της Tελετής έκανε ο γνωστός παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του, παγκόσμιας φήμης, καταξιωμένου Σερραίου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Χατζηνάσιου που ερμήνευσε στο πιάνο, με το δικό του μοναδικό τρόπο, δικές του συνθέσεις, οι οποίες αγαπήθηκαν και έμειναν αναλλοίωτες στο χρόνο. Στις μουσικές νότες, που πλημμύρισαν την Πρώτη Σερρών, συμμετείχε και η έντεχνη ορχήστρα «Αιολική Οκτάβα», που ξενάγησε τους παρευρισκομένους σε ένα ευχάριστο μουσικό μονοπάτι με παραδοσιακές και σύγχρονες μελωδίες υπό την καθοδήγηση και τις ενορχηστρώσεις του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Ταπέ.

Η Θ’ Μαθητιάδα που ξεκίνησε χθες θα διεξαχθεί έως τις 12 Μαΐου στην Πρώτη Σερρών, με πολλές αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις.

ZENITH