Skip to main content

Ξεκίνησε ο διάλογος ΗΠΑ-Κίνας για οικονομία και πολιτικές εξελίξεις

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησαν σήμερα με υψηλόβαθμα κινεζικά στελέχη τον διήμερο «σινο-αμερικανικό διάλογο», ο οποίος θα περιστραφεί σε θέματα κοινού πολιτικού
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ξεκίνησαν σήμερα με υψηλόβαθμα κινεζικά στελέχη τον διήμερο «σινο-αμερικανικό διάλογο», ο οποίος θα περιστραφεί σε θέματα κοινού πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Κύρια θέματα στην πολιτική ατζέντα είναι η πρόσφατη κρίση στην περιοχή της Κορέας, με τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού σκάφους από βορειοκορεατική τορπίλη, οι πιθανές κυρώσεις κατά του Ιράν, και θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας.

Τη μερίδα του λέοντος, ωστόσο, στις διαβουλεύσεις θα έχει η οικονομία και οι σχέσεις ανάμεσα στην πρώτη και στην τρίτη οικονομική δύναμη του πλανήτη.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Τσισάν, οι διμερείς συνομιλίες στόχο έχουν να προωθήσουν μία στιβαρή, διαρκή παγκόσμια ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο Γκάιτνερ τόνισε πως οι ΗΠΑ και η Κίνα οφείλουν να συνεργασθούν για να χαλαρώσουν τα εμπόδια στις εμπορικές σχέσεις και για να εδραιωθεί μία πιο ισόρροπη παγκόσμια ανάπτυξη. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του, η παγκόσμια οικονομία έχει βελτιωθεί συντομότερα απ’ ότι αναμενόταν.

Στις προετοιμασμένες δηλώσεις του για την έναρξη του διαλόγου, ο Γκάιτνερ καλεί εμμέσως την Κίνα να χαλαρώσει τις πολιτικές «γηγενούς καινοτομίας», που βασίζεται στην παροχή μεγαλύτερου μεριδίου στις κινεζικές εταιρείες στις νέες υψηλές τεχνολογίες που αναπτύσσονται στην Κίνα.

«Η καινοτομία αποτελεί το κλειδί για ένα μέλλον με ευημερία και η καινοτομία ευδοκιμεί καλλίτερα όταν οι αγορές είναι ανοικτές, ο ανταγωνισμός δίκαιος και ο προστατευτισμός υπάρχει μόνον για τις ιδέες και τις εφευρέσεις», προσθέτει ο Γκάιτνερ.

Ο Γκάιτνερ στις δηλώσεις του δεν κάνει άμεση αναφορά στην αμερικανική επιθυμία να επιτρέψει η Κίνα υπερτίμηση του εθνικού της νομίσματος, αλλά υπαινίσσεται πως οι δύο χώρες οφείλουν να επιζητήσουν μία πιο ισόρροπη ανάπτυξη.

«Καθώς εμείς μεταρρυθμίζουμε την αμερικανική οικονομία για να προωθήσουμε την αποταμίευση και τις επενδύσεις, έτσι και η Κίνα μεταρρυθμίζει το μοντέλο ανάπτυξής της προς την κατεύθυνση της εγχώριας ζήτησης και της κατανάλωσης», δηλώνει.

«Τα κοινά μας συμφέροντα εντοπίζονται σε μία στιβαρώτερη και πιο ανθεκτική παγκόσμια οικονομία, όπου η ανάπτυξη είναι πιο εξισορροπημένη, τόσο εντός, όσο και μεταξύ των κρατών», τονίζει ο Γκάιτνερ, ο οποίος αύριο εγκαταλείπει το Πεκίνο για συνομιλίες στη Βρετανία και τη Γερμανία, σε μία προσπάθεια να εξισορροπηθούν η ευρωπαϊκή οικονομία και οι χρηματαγορές.

ZENITH