Skip to main content

Ξεκίνησε στο Λονδίνο η διεθνής σύνοδος για το Αφγανιστάν

Ξεκίνησε στο Λονδίνο η διεθνής σύνοδος για το Αφγανιστάν, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 70 χώρες, ανάμεσά τους αυτές που έχουν στείλει στρατεύματα στη χώρα ή απλώς γειτονικές στο Αφγανιστάν.
Στη σημερινή σύνοδο συμμετέχουν περίπου 70 χώρες, ανάμεσά τους αυτέςπου έχουν στείλει στρατεύματα στη χώρα ή απλώς γειτονικές στοΑφγανιστάν.
Η σύνοδος άρχισε στις 09:15 (11:15 ώρα Ελλάδας) με τις ομιλίες τουAφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Mουν και του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Στη σύνοδο συμμετέχουν και ηαμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καθώς και οι ομόλογοίτης Μπερνάρ Κουσνέρ και Κάθριν Αστον.

Η συνάντηση αυτή «θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία» τηςδιεθνούς αποστολής, δήλωσε χθες η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Το βασικό θέμα της συνόδου είναι η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειαςστους Αφγανούς. Σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης τηςσυνόδου, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, η μεταβίβαση θα γίνει στο τέλοςτης χρονιάς αυτής ή στην αρχή της επόμενης, όμως μόνο στις περιοχές πουεπικρατεί σταθερότητα.

Ράσμουσεν: Σαφή πολιτικό «οδικό χάρτη» για το Αφγανιστάν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ζήτησε από τους συμμετέχοντες σήμερα στη σύνοδο για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο να συνδυάσουν τη «θυσία» των ξένων στρατιωτών με ένα σαφή πολιτικό «οδικό χάρτη» για το μέλλον της χώρας. Εξάλλου, σε άρθρο του στην εφημερίδα Times, ο Ράσμουσεν εκτιμά πως έχει περάσει ο καιρός της περισυλλογής για το μέλλον της χώρας.

«Η προσπάθεια και η θυσία των στρατιωτών μας δεν επαρκούν από μόνες τους την κρίσιμη αυτή στιγμή για το Αφγανιστάν. Πρέπει να συνδυαστούν με ένα σαφή πολιτικό ΄οδικό χάρτη΄. Η σύνοδος του Λονδίνου θα μας επιτρέψει να το πραγματοποιήσουμε», πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, προειδοποίησε χθες Τετάρτη πως «δεν μπορεί να έχει διαπραγματεύσεις» με τους Ταλιμπάν οι οποίοι προσφέρουν στήριξη στην Aλ Κάιντα, καθώς το δίκτυο αυτό αποτελεί την «αμερικανική κόκκινη γραμμή».

Από την πλευρά του ο Καρζάι τόνισε χθες φτάνοντας στο Λονδίνο πως η κυβέρνησή του «θακάνει ό,τι είναι δυνατόν μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια» για ναεγγυηθεί την ασφάλεια στο μεγαλύτερο τμήμα των αφγανικών εδαφών καιμέχρι το 2014 σε όλη τη χώρα. Ο Aφγανός πρόεδρος θα επιδιώξει νακερδίσει την στήριξη των συμμετεχόντων στη στρατηγική συμφιλίωσης μετους Tαλιμπάν, προτείνοντάς χρήματα και εργασία σε όσους εγκαταλείψουντον ένοπλο αγώνα. Την στρατηγική υποστηρίζουν οι γειτονικές στοΑφγανιστάν χώρες και η Τουρκία. Οι σύμμαχοι ζητούν εγγυήσεις για ναδεσμευτούν οικονομικά.

Η Καμπούλ θα ζητήσει επίσης να σβηστούν από τη λίστα του ΟΗΕ των προσώπων που συνδέονται με την Aλ Κάιντα τα ονόματα των Tαλιμπάν. Ήδη το Συμβούλιο Ασφαλείας απέσυρε την Τρίτη τα ονόματα πέντε Tαλιμπάν. Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί στις 16:30 (18:30 ώρα Ελλάδας) με μια συνέντευξη Τύπου. Θα ακολουθήσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο μια ακόμα διεθνής σύνοδος για το Αφγανιστάν που θα πραγματοποιηθεί στην Καμπούλ.

Καρζάι: η χώρα θα έχει ανάγκη από τη διεθνή βοήθεια για 10-15 χρόνια
 

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εξήγησε σήμερα στο BBC ότι η χώρα του θα έχει ανάγκη από τη διεθνή βοήθεια για 10 έως 15 χρόνια, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο.

«Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας, πέντε έως δέκα χρόνια θα είναι αρκετά. Σε ό,τι αφορά την υποστήριξή τους μέχρις ότου το Αφγανιστάν να είναι οικονομικά σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δυνάμεών μας, η περίοδος θα παραταθεί κατά δέκα έως δεκαπέντε χρόνια», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε από την πλευρά του στο BBC:» Η στρατηγική μας είναι να βοηθήσουμε τον αφγανικό πληθυσμό για να είναι αρκετά ισχυρός ώστε η ασφάλειά του να αποτελεί ευθύνη δική του και όχι ευθύνη 43 χωρών».

Εξάλλου, στη διάσκεψη του Λονδίνου, ο Καρτζάι δήλωσε ότι επιδιώκει «νατείνει το χέρι» προς τους «παραπλανημένους αδελφούς» μη μέλη της ΑλΚάιντα, κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης που είναι αφιερωμένηστη μεταβίβαση στις αφγανικές των ευθυνών στον τομέα της ασφάλειας καιστη συμφιλίωση με τους ταλιμπάν.

«Θα τείνουμε το χέρι προς τους συμπατριώτες μας, κυρίως προς τουςπαραπλανημένους αδελφούς μας που δεν είναι μέλη της Αλ Κάιντα ή άλληςτρομοκρατικής οργάνωσης», δήλωσε ο αφγανός πρόεδρος.

Ο Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου γιατην ειρήνη, την συμφιλίωση και την επανένταξη, εκφράζοντας την ευχή οβασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας να διαδραματίσει έναν «σημαντικό ρόλο» για την «καθοδήγηση και τη διευκόλυνση» τηςειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο πρόεδρος Καρζάιδήλωσε ότι πρόθεσή του είναι η σταδιακή ανάληψη της ευθύνης στον τομέατης ασφάλειας, σε διάστημα από σήμερα μέχρι δύο ή τρία χρόνια, σεμεγαλύτερο αριθμό επαρχιών της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο BBC λίγη ώρα πριν από την έναρξη της διάσκεψης,προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι πιθανόν να έχει ακόμη ανάγκη τηδιεθνή βοήθεια σε 10-15 χρόνια.

Μπράουν: Η μεταβίβαση της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις θα αρχίσει εφέτος

Η μεταβίβαση της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις θ΄αρχίσει «εφέτος», δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν στην εναρκτήρια ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν που πραγματοποιείται στο Λονδίνο και στην οποία συμμετέχουν περίπου 70 χώρες.

«Η μεταβίβαση της ασφάλειας κατά περιοχή θα αρχίσει αργότερα εφέτος», δήλωσε ο Μπράουν στην εναρκτήρια ομιλία του χαρακτηρίζοντας τη διάσκεψη «αποφασιστική στιγμή για τη διεθνή συνεργασία που σκοπό έχει να βοηθήσει τον αφγανικό λαό να αναλάβει την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση της χώρας του».

Ο Μπράουν εξέφρασε εξάλλου την υποστήριξή του στο σχέδιο συμφιλίωσης με τους ταλιμπάν που πρότεινε ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, αλλά υπογράμμισε ότι «γι΄αυτούς τους αντάρτες» που δεν αποκηρύσσουν τη βία, «δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από να τους καταδιώξουμε».

«Θα νικήσουμε, όχι μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά επίσης στις καρδιές και το μυαλό μας», υποσχέθηκε. Η βρετανική κυβέρνηση δεν έκρυψε ότι το Αφγανιστάν θα συνεχίσει να ζει «μια δύσκολη περίοδο». «Γνωρίζουμε όλοι ότι το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά για το Αφγανιστάν και ότι έχουμε ακόμα μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας», τόνισε. Ο Μπράουν υπενθύμισε ότι το 2009 ήταν η πιο αιματηρή χρονιά από τότε που άρχισε ο πόλεμος, ο οποίος, όπως είπε, έχει φθάσει «σε ένα αποφασιστικής σημασίας σημείο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία παγκόσμιουταμείου για τη χρηματοδότηση της ειρήνης και του προγράμματοςεπανένταξης των ταλιμπάν.

Χίλαρι Κλίτον: Η μεταβίβαση της ευθύνης στις αφγανικές δυνάμεις δεν αποτελεί στρατηγική εξόδου από τη στρατιωτική προσπάθεια

Το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη μεταβίβαση της στρατιωτικής προσπάθειας στο Αφγανιστάν στις εγχώριες στρατιωτικές δυνάμεις «δεν αποτελεί στρατηγική εξόδου», τόνισε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μιλώντας στη διάσκεψη του Λονδίνου.

«Υποστηρίζουμε το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη μεταβίβαση, πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί (...) ότι δεν πρόκειται για μία στρατηγική εξόδου», είπε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνέχισε: «Πρόκειται για μια προσπάθεια εδραίωσης των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στις αφγανικές δυνάμεις να αναλάβουν τη διοίκηση με κάθε ασφάλεια σε μία δεδομένη ζώνη» ευθύνης.

«Και εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αφγανούς εταίρους μας στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου». Το σχέδιο του ΝΑΤΟ, διευκρίνισε η κυρία Κλίντον, προβλέπει μία μεταβίβαση υποκείμενη «στις συνθήκες που επικρατούν από επαρχία σε επαρχία και βασισμένη σε αυστηρά κριτήρια ασφάλειας και διακυβέρνησης».

ZENITH