Skip to main content

Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις κτιρίων στην Άνω Πόλη

Ξεκινούν σήμερα οι κατεδαφίσεις 18 εφαπτόμενων στο βυζαντινό τείχος κτιρίων στην Άνω Πόλη, επί της οδού Επταπυργίου με στόχο την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών και τη διαμόρφωση της περιοχής.
Ξεκινούν σήμερα οι κατεδαφίσεις 18 εφαπτόμενων στο βυζαντινό τείχος κτιρίων στην Άνω Πόλη, επί της οδού Επταπυργίου στην περιοχή της Μονής Βλατάδων, με στόχο την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών και τη διαμόρφωση της περιοχής.

Συνεργεία του δήμου, παρουσία του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου αρχιτεκτονικού, θα ξεκινήσουν την κατεδάφιση 18 σπιτιών, για τα οποία αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες τους, που συμφώνησαν το ύψος της αποζημίωσης με το δήμο. Για εννέα κατοικίες, ο δήμος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να οριστεί τιμή μονάδος ανά τ.μ., ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης.

Τέλος, θα διατηρηθούν 16 σπίτια, σύμφωνα με εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών. Η απόφαση της διοίκησης του δήμου σχολιάστηκε αρνητικά κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο από την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρύσα Αράπογλου, η οποία τόνισε ότι «καταστρέφεται το τελευταίο οικιστικό προσφυγικό απόθεμα της πόλης», μετά τη «συστηματική απαξίωσή του», με «ευθύνη της διοίκησης του δήμου», όταν αντίθετα άλλοι γειτονικοί δήμοι το αξιοποιούν και το αναδεικνύουν με πόρους του ΥΠΠΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Επιχειρείται μια ιστορική περίοδος να διαλύσει μια άλλη. Η οδός Επταπυργίου με τα χαμόσπιτα και τα γεράνια ήταν ο δρόμος του πιο χαρακτηριστικού καρτ ποστάλ της πόλης», δήλωσε η κ. Αράπογλου.

«Ιδιαίτερα υπερήφανη είναι η διοίκηση για την κατεδάφιση ερειπίων, που υποβαθμίζουν τα μνημεία της πόλεως μας», ανταπάντησε ο Β. Παπαγεωργόπουλος, επικαλούμενος «αποφάσεις της 9ης Βυζαντινής Εφορίας και του τοπικού αρχαιολογικού συμβουλίου», χαρακτηρίζοντας τα κτίρια «αυθαίρετα» και υποστηρίζοντας ότι ήδη υπάρχει «μελέτη για την ανάδειξη των τειχών». «Θα αναδείξουμε τα τείχη, θα φτιάξουμε χώρο πρασίνου, κρατώντας και δεκάξι κτίρια, όπως αποφάσισαν οι υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

ZENITH