Skip to main content

«Ξεπάγωμα» μισθών και συντάξεων ζητεί η Σερβία

Το «ξεπάγωμα» των μισθών και των συντάξεων θα συζητήσει η σερβική κυβέρνηση με την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέπτεται, την επόμενη εβδομάδα, το Βελιγράδι, για τακτικό έλε
Το «ξεπάγωμα» των μισθών και των συντάξεων θα συζητήσει η σερβική κυβέρνηση με την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέπτεται, την επόμενη εβδομάδα, το Βελιγράδι, για τακτικό έλεγχο.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μλάτζαν Ντίνκιτς, επισημαίνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη που καταγράφεται επιτρέπει τη συζήτηση επί των θεμάτων αυτών. «Η Σερβία, στο τέλος του έτους, θα έχει ανάπτυξη μεγαλύτερη από το 2% και αυτό το στοιχείο μάς επιτρέπει να θέσουμε το ξεπάγωμα των μισθών, αρχικά, και στη συνέχεια των συντάξεων», δήλωσε ο Μλάντζαν Ντίνκιτς.

Συμπλήρωσε, δε, ότι με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα εξεταστεί η φορολογική μεταρρύθμιση, όπου προβλέπεται η μείωση του συντελεστή φορολογίας στους μισθούς και ο καθορισμός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 18% για όλα τα είδη, εκτός από το ψωμί, το γάλα, τα προϊόντα για τα βρέφη, τον Τύπο και τα βιβλία που δεν θα έχουν φόρο». Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα βγήκε από την οικονομική κρίση, πρόσθεσε ωστόσο πως η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη.

Το ΔΝΤ ενέκρινε, στη Σερβία, τον Ιανουάριο του 2009 δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ. Η Σερβία δεσμεύτηκε ότι θα «παγώσει» για δύο χρόνια μισθούς και συντάξεις και θα μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό στο 4% μέχρι το τέλος του 2010. Μέχρι σήμερα, η Σερβία εκταμίευσε τα 2/3 του δανείου, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για μεγάλα έργα υποδομής και για την ενίσχυση των επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς.

ZENITH