Skip to main content

Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας για το 2009

Στο 8,7% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας, ενώ ως στόχος είχε τεθεί το 8%.
Ξεπέρασε τις προσδοκίες της κινεζικής κυβέρνησης ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας το 2009, καθώς διαμορφώθηκε στο 8,7%, ανερχόμενος στα 33,54 τρισ.γιουάν (περίπου 3,5 τρισ.ευρώ), ενώ ως στόχος είχε τεθεί το 8%.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 10,7% με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να σημειώνει αύξηση 1,9% τον Δεκέμβριο, ενώ για το σύνολο του έτους η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 11%.

Με την οικονομία της Κίνας να εμφανίζει σαφή σημάδια ανάκαμψης από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η χώρα πλέον θα επιδιώξει να μεταβάλει τη δομή του οικονομικού της μοντέλου στοχεύοντας στην τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης και τη σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει για το 2010 ρυθμό ανάπτυξης περίπου στο 9% με την Κίνα να ξεπερνά την Ιαπωνία, ως δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε ένα με δύο χρόνια, όπως δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου -που παρακολούθησε ο συντάκτης- ο κορυφαίος οικονομολόγος της κινεζικής δεξαμενής σκέψης, Κρατικό Κέντρο Πληροφόρησης (State Information Center), Τσου Μπάολιανγκ (Zhu Baoliang).

Βασικές προτεραιότητες της κινεζικής οικονομίας για το 2010 θα πρέπει να είναι η διατήρηση σταθερού ρυθμού ανάπτυξης, η προσαρμογή του οικονομικού μοντέλου με μεταρρύθμιση του βιομηχανικού τομέα και η άρση των ανισοτήτων μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, δήλωσε ο κ. Τσου.

Με συνετή νομισματική πολιτική το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 9% και ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανέλθει στο 3%, ανέφερε ο κ. Τσου, σχολιάζοντας ωστόσο ότι κατά την προσωπική του εκτίμηση και οι δύο δείκτες θα είναι υψηλότεροι, εξαιτίας της εισροής «ζεστού χρήματος» στην κινεζική αγορά και πραγματοποίησης επενδύσεων από τις τοπικές κυβερνήσεις σε έργα υποδομών.

ZENITH