Skip to main content

Ξεχωριστή σημασία ο ρόλος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Παπανικολάου, τοποθετήθηκε σχετικά με το έργο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κ. Διαμαντούρου.
Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Παπανικολάου, τοποθετήθηκε σχετικά με το έργο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κ. Διαμαντούρου.

Η παρέμβαση έγινε εν όψει της συζήτησης για την ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για το 2008.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι ο ρόλος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή έχει ξεχωριστή σημασία για τις δομές και τη λειτουργία της ΕΕ, ειδικά σήμερα, που μέσω της Συνθήκης της Λισαβόνας καταβάλλεται προσπάθεια για μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη. Επεσήμανε δε, ότι μέσα από την ετήσια Έκθεση του 2008, αναδεικνύεται η αποτελεσματικότητα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και η συνέπεια με την οποία ασκεί τα καθήκοντά του.

Στο τέλος της παρέμβασής του ο Κ. Παπανικολάου ανέδειξε το έργο του κ. Διαμαντούρου καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας του, κρίνοντάς τον συνολικά ως επιτυχημένο, κάλεσε δε τους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές να συνυπολογίσουν το θετικό αυτόν απολογισμό εν όψει της εκλογής Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για την επόμενη θητεία.

Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Ο κύριος Διαμαντούρος υπήρξε ένας εξαιρετικά επιτυχημένος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έριξε ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση της διαφάνειας, της πιο συχνής μορφής εκδήλωσης της κακοδιοίκησης. Παράλληλα, εργάστηκε για τη διασφάλιση αποτελεσματικών μέσων προσφυγής, τόσο εντός της ΕΕ, όσο και στα κράτη μέλη. Με τον τρόπο αυτό, ανέδειξε ένα συνολικό πνεύμα εξυπηρέτησης των πολιτών από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έδωσε με το έργο του την απάντηση σε μια βασική επιδίωξη ολόκληρης της δομής της ΕΕ: πώς θα μπορέσουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να σταθούν αποτελεσματικά δίπλα στους πολίτες της ΕΕ, αρωγοί στην καθημερινότητά τους και πώς θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η επιτυχημένη μέχρι τώρα πορεία του κ. Διαμαντούρου αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για μια ανάλογη συνέχιση της θητείας του. Για το λόγο αυτό, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, είναι σημαντικό το ότι έμπρακτα υποστηρίζουμε την υποψηφιότητά του για μια ακόμα θητεία στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή".

ZENITH