Skip to main content

Χίλια κιλά ζάχαρη μοιράζουν στην Αριστοτέλους οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ

Στην πλατεία Αριστοτέλους διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ ΑΕ ζητώντας να ληφθούν δραστικά μέτρα από τη νέα κυβέρνηση για να μη σβήσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

της Άννης Καρολίδου

Με το σύνθημα «Ζάχαρη και αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά» διαδηλώνουν στην πλατεία Αριστοτέλους όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ ΑΕ, τονίζοντας πως αν άμεσα δε ληφθούν δραστικά μέτρα από τη νέα κυβέρνηση η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είναι καταδικασμένη να σβήσει.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Eργαζομένων Χριστόδουλος Βαρκάκης αποκάλυψε ότι ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ, που ελέγχει μετοχικά την ΕΒΖ,  βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γαλλική και γερμανικές ζαχαροβιομηχανίες προκειμένου το κλειστό πλέον εργοστάσιο της Ξάνθης να γίνει κέντρο διανομής.

«Βάζουν ταφόπλακα στην τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγική βιομηχανία ζάχαρης στη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Βαρκάκης, τονίζοντας ότι «αν δεν ασκηθεί πολιτική πίεση στην τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της εταιρείας και την πληρωμή των αγροτών, χάνεται η φετινή χρονιά και μαζί με αυτή και η ΕΒΖ».

Σε μια συμβολική κίνηση οι εργαζόμενοι μοιράζουν στον κόσμο χίλια κιλά «από την τελευταία ζάχαρη που έχει παραχθεί στην Ελλάδα». Στο μεταξύ, οι αγρότες που είναι στο χώρο κι' ομάδες των οποίων από την προηγούμενη Παρασκευή έκαναν κατάληψη στα γραφεία της ΕΒΖ,  δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στα γραφεία της εταιρείας μέχρι να πάρουν μια οριστική απάντηση για τα 19 εκατ. που τους οφείλονται.

Image
Χίλια κιλά ζάχαρη μοιράζουν στην Αριστοτέλους οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ

Στο χώρο της συγκέντρωσης ήταν η βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία και μετέφερε την υποστήριξη του κόμματος στους εργαζομένους. 

"Όλα τα κόμματα, πλην αυτών των δύο της συγκυβέρνησης, έχουν δηλώσει επανειλημμένως την υποστήριξή τους. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας μας έχει τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της λειτουργίας της βιομηχανίας, παραγωγικά και όχι μόνο εμπορικά", πρόσθεσε ο κ. Βαρκάκης. 

Βεβαίως, με τους καλλιεργητές να είναι απλήρωτοι και τον καιρό να τρέχει, όλα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά πάει χαμένη. Ούτε ένας αγρότης, ακόμη και αν ανακοινωθεί τιμολογιακή πολιτική για την νέα καλλιεργητική περίοδο, δεν πρόκειται να σπείρει τεύτλα αν δεν πάρει τα χρήματα που του οφείλονται και  αν δεν βεβαιωθεί ότι θα υπάρξει στήριξη και ομαλή χρηματοδότηση της εταιρείας.  Πέραν αυτού, ο καιρός δε θα περιμένει την ΕΒΖ. Ήδη έχει αρχίσει η περίοδος της σποράς και ότι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα στο Φεβρουάριο, διαφορετικά οι παραγωγοί που άλλες χρονιές έσπερναν τεύτλα, θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους της ΕΒΖ, σημειώνεται ότι έχουν μειωθεί στους 248 και πως αυτοί τουλάχιστον πληρώνονται κανονικά. Μάλιστα, όπως έχει καταγγελθεί, από κυβερνητικής πλευράς επιχειρείται να δημιουργηθεί ρήγμα μεταξύ παραγωγών και εργαζομένων, επειδή οι δεύτεροι αντιδρούν στη δέσμευση, από την πιστώτρια Πειραιώς, των περίπου 50.000 τόνων ζάχαρης που έχουν απομείνει στα σιλό του Πλατέος. Από τα χρήματα που θα έδινε η Τράπεζα αντί περίπου του συνόλου αυτής της ποσότητας θα πληρώνονταν οι παραγωγοί στο 60% των ποσών που τους οφείλονται.

ZENITH