Skip to main content

Χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων λόγω της τέφρας

Περίπου 17.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στον εναέριο χώρο της Ευρώπης, λόγω των νεφών της τέφρας που προκλήθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, όπως ανακοίνωσε το Eurocontrol.
Περίπου 17.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στον εναέριο χώρο της Ευρώπης, λόγω των νεφών της τέφρας που προκλήθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, μια κατάσταση «χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη», σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (Eurocontrol).

«Είναι μοναδικό και χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής του δικτύου λειτουργίας του Eurocontrol Τζό Σουλτάνα.

«Πέντε χιλιάδες πτήσεις έγιναν το Σάββατο, σε σχέση με τις 22.000 που γίνονται σε κανονικές συνθήκες», διευκρινίζει ο Eurocontrol σε νεότερο απολογισμό του. Χθες Παρασκευή 10.400 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν, ενώ σε κανονικές συνθήκες πραγματοποιούνται 29.000.

«Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια τέτοια κατάσταση σε τέτοια κλίμακα στην Ευρώπη», δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας του Οργανισμού ο Κένεθ Τόμας. «Είναι πρωτοφανές να έχει επηρεαστεί ένα τόσο μεγάλο μέρος της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Καμία απογείωση η προσγείωση δεν είναι δυνατή για τα πολιτικά αεροσκάφη στις περισσότερες χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης», τόνισε σήμερα ο Eurocontrol.

«Το πρόβλημα αυτό αφορά την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, την Φινλανδία, τη βόρεια Γαλλία, το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη βόρεια Ιταλία, την Ολλανδία, τη νότια Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η οργάνωση.

ZENITH