Skip to main content

Χιλιάδες οι προσκυνητές στην Παναγία Σουμελά στην Τουρκία

Κατά χιλιάδες συρρέουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα προκειμένου να παρακολουθήσουν αύριο, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, τη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος το
Κατά χιλιάδες συρρέουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, προκειμένου να γιορτάσουν για πρώτη φορά μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η Θεία Λειτουργία θεωρείται ιστορικής σημασίας, αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο κρατά χαμηλούς τόνους. «Πηγαίνω στην Τραπεζούντα ως κήρυκας ειρήνης» δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος δεν επιθυμεί μία ιστορική και θρησκευτική στιγμή να αμαυρωθεί από έκτροπα.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μη γίνουν ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις, με δεδομένο ότι άρχισε το μουσουλμανικό ραμαζάνι.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος φτάνει σήμερα, αργά το βράδυ στην Τραπεζούντα και αύριο στις 9.30 το πρωί, θα χοροστατήσει στη λειτουργία στο ναό της μονής της Παναγίας Σουμελά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής, η οποία αναμένεται να τελειώσει στις 12.30,  έχουν προβλεφθεί και δυο ομιλίες. Τη μία θα εκφωνήσει εκπρόσωπος του τουρκικού κράτους και την άλλη ο πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δυο γλώσσες, ελληνική και τουρκική.

Εντός του ναού, που θα διεξαχθεί η πανηγυρική λειτουργία, θα βρεθούν 50 τυχεροί πιστοί, ενώ σε ένα άλλο χώρο που θα βλέπει την τελετή, θα βρεθούν άλλοι 500. Οι υπόλοιποι, που αναμένονται χιλιάδες, θα παρακολουθήσουν την τελετή από οθόνες.

Κοσμοσυρροή προσκυνητών αναμένεται αύριο, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην  Μονή της Παναγίας της Σουμελά στον Πόντο, όπου θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία ύστερα από 88 ολόκληρα χρόνια. Δεκάδες πούλμαν βρίσκονται ήδη στην Τραπεζούντα και αναμένονται και άλλα. Δύο πτήσεις charter, με πρωτοβουλία του Ρώσου βουλευτή, Ivan Σαββίδη, θα ξεκινήσουν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, η πρώτη από Θεσσαλονίκη και η δεύτερη από το Rostov της Ρωσίας.

Στα δωμάτια και τα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας η πληρότητα φτάνει το 100% και όσοι δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα εκεί, έκλεισαν δωμάτια σε γειτονικές πόλεις όπως είναι η Σαμψούντα και η Ορντού.

Η άδεια για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι-σύμβολο των Ποντίων δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Άγκυρα. Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί ζωντανά στις 10:00 από την ΕΤ-3.

ZENITH