Skip to main content

Χοντρό παρασκήνιο πίσω από την ανακοίνωση των τελικών μέτρων

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή «πέρασε» από το υπουργικό συμβούλιο η πρόταση για την περικοπή του 14ου και του 13ου μισθού με τη γνωστή αναλογία 30% - 30% - 30%.
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή «πέρασε» από το υπουργικό συμβούλιο η πρόταση για την περικοπή του 14ου και του 13ου μισθού με τη γνωστή αναλογία 30% - 30% - 30%. Το παρασκήνιο που πλέχτηκε, μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση είναι πολύ πλούσιο κι έφτασε έως του σημείου να απειληθούν ακόμα και παραιτήσεις ή ανταρσίες. Η ιστορία λέει ότι στο υπουργείο Οικονομικών, το τελευταίο 48ωρο, οι συσκέψεις τελείωναν τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η πρόταση προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό.

 Όπως πληροφορείται η Voria.gr το περιεχόμενό της ήταν μείωση της τάξης του 50%-50%-50%. Αυτό πρακτικά συνεπάγονταν ότι θα κόβονταν ένας ολόκληρος μισθός κι εν προκειμένω ο 14ος. Ο πρωθυπουργός αρχικά ήταν θετικός με την πρόταση, αλλά όταν την έφερε προς συζήτηση προχθές το βράδυ, σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αντιδράσεις ήταν πολλές και έντονες. Κυρίως από τους εκπροσώπους της Κ.Ο. και του λεγόμενου κοινωνικού βραχίωνα του κόμματος. Τελικώς, αργά το βράδυ της Τρίτης συμφωνήθηκε η πρόταση να διαμορφωθεί στο 35% - 35% - 30%. Όπου οι δύο πρώτες μειώσεις θα αφορούσαν στο δώρο του Πάσχα και στο θερινό επίδομα και η τρίτη στο δώρο των Χριστουγέννων. Όμως μέσα στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξαν φωνές υπουργών που αντέδρασαν και σε αυτήν την πρόταση. Τελικώς μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις φτάσαμε στην τελική πρόταση, η οποία κι ανακοινώθηκε.

ZENITH