Skip to main content

Χωρίς άδεια οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές εδώ και 22 μέρες

Καθυστερεί το υπουργείο να δώσει την παράταση στις άδειες, που έχουν λήξει από τις 2 Μαρτίου. Στο νομοσχέδιο με τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να ενταχθεί η σχετική τροπολογία.

του Τάσου Τασιούλα

Χωρίς άδειες εδώ και 22 μέρες λειτουργούν έμποροι, παραγωγοί και επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, καθώς η περίφημη τροπολογία για την παράταση των αδειών τους, δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Παρότι ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, είχε πλήρη ενημέρωση για το θέμα και μάλιστα έχει έτοιμη τη σχετική τροπολογία, ακόμη δεν έχει κατατεθεί και ψηφιστεί, με αποτέλεσμα όλοι οι επαγγελματίες στις λαϊκές να λειτουργούν σε καθεστώς «παρανομίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», όμως στο μεσοδιάστημα, όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης φοβούνται μήπως υπάρξουν έλεγχοι και τους επιβληθούν ποινές και πρόστιμα.

Ο φόβος τους μάλιστα δεν είναι αδικαιολόγητος, δεδομένου ότι ήδη οι πρώτες παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε λαϊκές της Στερεάς Ελλάδας, με αποτέλεσμα να προκληθεί μείζον ζήτημα.

«Λειτουργούμε χωρίς άδεια από τις 2 Μαρτίου», τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Επαγγελματιών Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών «Ομόνοια», Άγγελος Δερετζής. «Ήταν το πρώτο αίτημά μας η παράταση προς την κυβέρνηση και είχαμε τη ρητή διαβεβαίωση του υπουργού πως θα λυνόταν το θέμα. Ακόμη όμως περιμένουμε να περάσει η τροπολογία. Ελπίζουμε πως αυτό θα γίνει σύντομα και δε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ανάλογες καταστάσεις με συναδέλφους μας σε άλλες περιοχές», επισήμανε.

Η τροπολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη χορήγηση παράτασης των αδειών λειτουργίας μέχρι τον Ιούλιο κι εφόσον χρειαστεί, με απλή υπουργική απόφαση να δοθεί επιπρόσθετη παράταση τεσσάρων μηνών.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, διότι όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειές τους.

Σε εκκρεμότητα επίσης είναι και το θέμα των τουαλετών στις λαϊκές αγορές, αφού ακόμη δε λειτουργούν, την ώρα που οι επαγγελματίες πληρώνουν γι’ αυτό το σκοπό.

ZENITH