Skip to main content

Χωρίς άδεια τα κακά παιδιά της ευρωζώνης

«Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πως νικήσαμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτούς που βιάζονται να πανηγυρίσουν
της Κωνσταντίνας Δημητρούλη


Συνεπής, μετρημένος και πάντα στο πλευρό της αδύναμης ευρωζώνης. Για μία ακόμα φορά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ προσπάθησε να δώσει στίγμα για την πορεία της ευρωοικονομίας χωρίς μεγάλα λόγια αλλά και να προετοιμάσει τα μέλη της ευρωζώνης για τη σταδιακή απόσυρση των συμβατικών μέτρων που ελήφθησαν προκειμένου να βοηθηθούν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο κ. Τρισέ δεν δίστασε επίσης να προειδοποιήσει τα μέλη της ευρωζώνης ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να εφαρμόσουν επιπρόσθετα μέτρα, όπου χρειαστεί, τα επόμενα χρόνια ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει την ανάγκη εφαρμογής αξιόπιστων μεσοπρόθεσμων στρατηγικών εξυγίανσης. Η δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών μελών έχει αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα του Κεντρικού Τραπεζίτη της ευρωζώνης από τη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται ότι τα μέτρα στήριξης των οικονομιών από την ΕΚΤ μπορούν να επιτρέψουν πλέον πιο αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο κ. Τρισέ ήταν σαφής ως προς τα συμβατικά μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΚΤ από τις πρώτες ώρες της κρίσης. Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά, δήλωσε ο Γάλλος Κεντρικός Τραπεζίτης συστήνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μην επαναπαύονται και να μην θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά τις στηρίζουν επί μακρόν.

Βέβαια όπως είχε προβλεφθεί η συνεδρίαση διεξήχθη σε θετικό κλίμα εφόσον τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη επιτρέποντας στον κ. Τρισέ να ανακοινώσει ότι η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε στο β’ τρίμηνο, ενώ τα διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο είναι ευνοϊκότερα των εκτιμήσεων.
Ωστόσο ο κ. Τρισέ για μία ακόμα φορά κράτησε μικρό καλάθι καθώς όπως δήλωσε η οικονομία εξακολουθεί να πλέει σε «κόλπους» αβεβαιότητας και η ανάπτυξη αναμένεται να «κατεβάσει» ταχύτητα με «φόντο» τις προσαρμογές στους τραπεζικούς ισολογισμούς και τις προοπτικές στην αγορά εργασίας. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με αργό και ακανόνιστο ρυθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ. Ο κ. Τρισέ δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πως νικήσαμε» στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτούς που βιάζονται να πανηγυρίσουν ότι η ευρωζώνη δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί από την ύφεση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Τρισέ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις προς το παρόν για αλλαγή στο ύψος των επιτοκίων, που παραμένουν στο χαμηλό ιστορικό ρεκόρ του 1%.

Από τις δηλώσεις του κ. Τρισέ εξάγονται τα εξής δύο σημαντικά συμπεράσματα: η οικονομία της ευρωζώνης στηρίζεται ακόμα στα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ για να τη βοηθήσει και δεύτερον είναι πολύ νωρίς ακόμα για χαμόγελα και για διακοπές. Πολύ περισσότερο για χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες όπως είπε ο κ. Τρισέ πρέπει να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά και να παραμείνουν σε ετοιμότητα για τη  λήψη νέων μέτρων. Επομένως ο Κεντρικός Τραπεζίτης μάλλον δεν ενέκρινε άδεια για τις κυβερνήσεις των «κακών παιδιών» της ευρωζώνης.

ZENITH