Skip to main content

Χωρίς εκπλήξεις οι αποκρατικοποιήσεις

Η διαφοροποίηση σχετικά με τον ΟΣΕ, τα προσδοκώμενα έσοδα για φέτος και οι δεσμεύσεις του ΠΣΑ.
Μια μέρα παράταση πήρε τελικώς η συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις. Το άτυπο υπουργικό συμβούλιο, που θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, θα συγκληθεί σήμερα, εκτός σοβαρού απροόπτου, για να συζητήσει επί συγκεκριμένων θεμάτων, που αφορούν στο project.

Σε σχέση με όσα αποκάλυψε χθες η Voria.gr, αναφορικά με τις διαστάσεις του ζητήματος, σοβαρές ανατροπές δεν θα γίνουν. Μια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση, ενδεχομένως, να έχει να κάνει με το «κεφάλαιο» του ΟΣΕ, όπου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το προς πώληση κομμάτι του οργανισμού, που θα προωθηθεί, θα είναι εκείνο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί χωρίς μεγάλες εκπλήξεις και ίσως με μερικές μικρές περικοπές. Δηλαδή, τα έσοδα που προσδοκάται ότι θα εισπραχθούν φέτος να είναι τελικώς μικρότερα του 1 δισ. ευρώ. Για τα επόμενα χρόνια, πάντως, υπάρχει ρητή δέσμευση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης, που κάνει λόγο για 1 δισ. ετησίως. Οπότε δυνατότητα παρεκτροπών δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει πιθανότητα για ευρεία χρήση της μεθόδου των μετοχοποιήσεων.

Με τη χρηματιστηριακή αγορά σε αυτή την κατάσταση, κάθε σχετική απόπειρα θα είχε σαν αποτέλεσμα μια σχεδόν σίγουρη αποτυχία. Και στην κυβέρνηση δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση ευχαριστημένοι μπροστά σε αυτή την εκδοχή, που θα απειλούσε να τινάξει στον αέρα τα έσοδα και την ομαλή εφαρμογή του ΠΣΑ γενικότερα.

ZENITH