Skip to main content

Χωρίς ελάχιστη ισοτιμία το φράγκο με το ευρώ- Σοκ για τους δανειολήπτες

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στις αγορές η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) πως διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στις αγορές η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) πως διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ. Η SNB είχε θέσει το όριο του 1,20 το 2011, ούτως ώστε να ανακόψει τη διάθεση για μαζικές αγορές μεσούσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ζημιώνει κατά 1 δισ. ευρώ τους περίπου 60.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε φράγκο, εξαιτίας της εκτόξευσης του ελβετικού νομίσματος.

Τους λόγους της απόφασής του πρόκειται να εξηγήσει σε λίγη ώρα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της SNB.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας και με την... υστερία να έχει επηρεάσει τις αγορές, το ελβετικό νόμισμα ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο).

Στο -0,75% μείωσε τo επιτόκιο του ελβετικού φράγκου η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), τονίζοντας πως το νόμισμα παραμένει υπερτιμημένο, αλλά λιγότερο από πριν.

Ταυτοχρόνως, έθεσε νέο range για το τριμηνιαίο libor μεταξύ-1,25% και -0,25%, ενώ ανέφερε ότι εγκαταλείπει το «στόχο» της ελάχιστης ισοτιμίας με το ευρώ (1,20 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ).

«Παρά το γεγονός ότι το ελβετικό φράγκο παραμένει υπερτιμημένο, η υπερτίμηση έχει μειωθεί συνολικά σε σχέση με την εφαρμογή του μέτρου της ελάχιστης ισοτιμίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η SNB.

Ζημιά 1 δισ. ευρώ για 60.000 Έλληνες δανειολήπτες

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα ζημίες της τάξης του 1 δισ. ευρώ για περισσότερους από 60.000 Έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, κατά κύριο λόγο στεγαστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Η μεγάλη... διαρροή προς το ελβετικό φράγκο έγινε το 2008, όταν η ισοτιμία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή (κοντά στο 1,60 με 1,62) και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά. Εκείνη την περίοδο, σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων γινόταν στο ελβετικό νόμισμα. Τότε, όμως, ήταν και η ιδανική ευκαιρία να τοποθετηθεί κανείς επενδυτικά στο ελβετικό νόμισμα.

Εντούτοις, ακόμη και αρκετούς μήνες μετέπειτα, στα τέλη Ιουλίου του 2009, η ισοτιμία ευρώ/ φράγκου βρισκόταν στο 1,522, ιδιαίτερα συμφέρουσα για όσους είχαν κάνει τη μετατροπή στο ελβετικό νόμισμα. Ως εκ τούτου, αρκετοί ήταν εκείνοι που και τότε επέλεξαν το ελβετικό νόμισμα. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν άρδην και η ισοτιμία στις αρχές του 2012 κατρακύλισε μέχρι και το 1 προς 1, πριν την εφαρμογή της ελάχιστης ισοτιμίας του 1,2.

Ακολούθως, και μέχρι σήμερα, η ισοτιμία είχε ελάχιστη διακύμανση, μέχρι τα επίπεδα του 1,26 καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε διατηρήσει το ελάχιστο όριο.

Πλέον, για όσους είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο το 2008, η «ζημιά» φτάνει ή και ξεπερνά το 30% σε κεφάλαιο και δόσεις.

ZENITH