Skip to main content

Χωρίς επιδόματα κινδυνεύουν να μείνουν 20.000 άτομα με αναπηρία

Περίπου 20.000 συνάνθρωποί μας με αναπηρίες κινδυνεύουν να μην πάρουν επιδόματα στις αρχές Μαρτίου στο νομό Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στον αέρα είναι η χρηματοδότηση 12 κοινωφελών ιδρυμάτων της πόλης,
Περίπου 20.000 συνάνθρωποί μας με αναπηρίες κινδυνεύουν να μην πάρουν επιδόματα στις αρχές Μαρτίου στο νομό Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στον αέρα είναι η χρηματοδότηση 12 κοινωφελών ιδρυμάτων της πόλης, καθώς το υπουργείο Οικονομικών μείωσε τον προϋπολογισμό επιχορήγησής τους.

Η πίστωση που εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών είναι 2,5 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από τον προϋπολογισμό της νομαρχίας. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός των επιδομάτων είναι 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε μόλις 11 εκατ. ευρώ.

Το ποσό των επιδομάτων ποικίλλει από κατηγορία σε κατηγορία αναπήρων και μειονεκτούντων συμπολιτών μας. Οι τυφλοί, για παράδειγμα, λαμβάνουν 650 ευρώ το μήνα - 1.300 για το δίμηνο, άλλες αναπηρίες λαμβάνουν 500 ευρώ το δίμηνο και οι δικαιούχοι παιδικής προστασίας (μονογονεϊκές οικογένειες) λαμβάνουν 45 - 50 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, μειώθηκε και η επιχορήγηση για δαπάνες λειτουργίας των προνοιακών ιδρυμάτων. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 12 τέτοια, όπως το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, η Εταιρεία Σπαστικών, η «Αχτίδα», το Ίδρυμα για τα Παιδιά με Σύνδρομο Down κλπ. Μειώσεις υφίστανται και οι επιχορηγήσεις σε ιδρύματα και εταιρίες προστασίας ανηλίκων και ενηλίκων. Συνολικά, αντί των 93,2 εκατ. ευρώ που ζήτησε η νομαρχία, οι ενισχύσεις που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών είναι 81,7 εκατ. ευρώ.

Επίκαιρη ερώτηση του κου Θεόδωρου Καράογλου

Επίκαιρη ερώτηση για το «ψαλίδι» που έβαλε το Υπουργείο Οικονομικών στα επιδόματα πρόνοιας που λαμβάνουν πολίτες με αναπηρία (τυφλοί, νεφροπαθείς, παραπληγικοί κ.ά.) κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Θεόδωρος Καράογλου.

«Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, αρκετοί συμπολίτες μας, που δεν έχουν την δυνατότητα εργασίας, ζουν μόνο από τη χορήγηση αυτών των επιδομάτων. Η κίνηση όμως του Υπουργείου να περικόψει κονδύλια προκαλεί την έντονη αντίδραση και την κοινωνική οργή αυτών των ατόμων», αναφέρει ο κ. Καράογλου.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2010 τα κονδύλια για τα προνοιακά επιδόματα είναι μειωμένα κατά 11,3 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα σε αυτές τις κατηγορίες συμπολιτών μας.

Ο κ. Καράογλου κάνει λόγο για έλλειψη ενδιαφέροντος και πρόνοιας της κυβέρνησης προς τους πολίτες με αναπηρία και την καλεί να προβεί σε αύξηση των κονδυλίων.

ZENITH