Skip to main content

Χωρίς γενετική τροποποίηση ο ιός του Δυτικού Νείλου

Καμία γενετική τροποποίηση δεν καταγράφηκε στον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ σήμερα ξεκίνησε ο μοριακός έλεγχος και ήδη αποδεσμεύτηκαν 350 μονάδες αίματος.
Διαψεύδουν οι επιστήμονες τις φήμες που ήθελαν τον ιό του Δυτικού Νείλου να είναι γενετικά τροποποιημένος. Όπως είπε στη Voria.gr η καθηγήτρια μικροβιολογίας του εργαστηρίου του ΑΠΘ που διενεργεί όλες τις εξετάσεις Άννα Παπά, «απλά τυποποιήθηκε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι τύπου 2, είναι ο ίδιος και γνωστός ιός».

Για φήμες έκανε λόγο και η Αγορίτσα Μπάκα μικροβιολόγος από το ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία μιλώντας στη Voria.gr υπογράμμισε ότι δεν έχει παρατηρηθεί τεράστια θνησιμότητα, «είναι ανάλογη σε όλες τις πρόσφατες επιδημίες που σημειώθηκαν στην γύρω περιοχή». Τόνισε, μάλιστα, ότι «το ποσοστό των θανάτων, που έχει καταγραφεί, ήταν αυτό που περίμεναν οι ειδικοί».    

Από την πλευρά του ο παιδίατρος- μικροβιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τάκης Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε ότι δεν έχει ενημερωθεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι η όποια αλλαγή στον ιό καταγραφεί μπορεί να οφείλεται στο διαφορετικό κλίμα και συνθήκες της κάθε χώρας.

Την ίδια ώρα ξεκίνησε ο έλεγχος των 2000 μονάδων αίματος που είχαν δεσμευτεί και σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Γιώργος Βέργουλα ήδη απελευθερώθηκαν 350 μονάδες και διοχετεύθηκαν στα νοσοκομεία Βέροιας, Κιλκίς και Γιαννιτσών.

ZENITH