Skip to main content

Χωρίς νερό πάνω από 4 εκατ. Κινέζοι

Διεκόπη η υδροδότηση των σπιτιών 4,3 εκατ. κατοίκων της πόλης Τζιλίν στη βορειοανατολική Κίνα, καθώς πλημμύρα παρέσυρε χιλιάδες βαρέλια με επικίνδυνα χημικά σε μεγάλο ποταμό.
Διεκόπη η υδροδότηση των σπιτιών 4,3 εκατ. κατοίκων της πόλης Τζιλίν στη βορειοανατολική Κίνα, καθώς πλημμύρα παρέσυρε χιλιάδες βαρέλια με επικίνδυνα χημικά σε μεγάλο ποταμό, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά ΜΜΕ.

Περίπου 3.000 βαρέλια με συνολικά 5 τόνους που περιείχαν χημικές ουσίες - η ακριβής σύνθεση των οποίων δεν είναι σαφής - παρασύρθηκαν στον ποταμό Σόνγκχουα χθες Τετάρτη, από χημικό εργοστάσιο στην Τζιλίν, ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Προηγούμενα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι τα πλαστικά βαρέλια που παρασύρθηκαν από το εργοστάσιο περιείχαν «εκρηκτικά» χημικά, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Άλλα 4.000 άδεια βαρέλια επέπλεαν στον ποταμό, που αποκλείστηκε από εργάτες που προσπαθούσαν να τα ανασύρουν.

Η υδροδότηση διακόπηκε στην Τζιλίν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης και οι αρχές δεν έχουν ακόμη "κάνει γνωστό πότε θα αποκατασταθεί", αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η «Ημερησία της Κίνας».

Σύμφωνα με το «Νέα Κίνα», οι εργάτες ανέσυραν περίπου 400 από τα 7.000 βαρέλια νωρίς σήμερα Πέμπτη.

Οι καλοκαιρινές πλημμύρες και οι κατολισθήσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 928 ανθρώπων στην Κίνα από τον Απρίλιο, ενώ 477 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Οι πλημμύρες κατέστρεψαν 875.000 σπίτια και ώθησαν τις αρχές να απομακρύνουν 9,61 εκατ. ανθρώπους από τις κατοικίες τους σε 28 επαρχίες. Διασώστες συνέχιζαν την απομάκρυνση 30.000 ανθρώπων που αποκόπηκαν από πλημμύρες στην πόλη Κουκιάν, κοντά στην Τζιλίν, στη βορειοανατολική Κίνα. Χιλιάδες ακόμη απομακρύνονταν από περιοχές κοντά στην πόλη Γουχάν πριν την αναμενόμενη άφιξη δυο κυμάτων νερού που αναμενόταν να προκαλέσουν πλημμύρες στον ποταμό Γιανγκτσέ και σε ένα βασικό του παραπόταμο, το Χαν.

Τα δύο ποτάμια περνούν από τη Γουχάν και έχουν εκφραστεί φόβοι πως η πόλη μπορεί να πλημμυρίσει ολόκληρη σήμερα. Το επίπεδο του νερού στον ποταμό Χαν, κοντά στη Γουχάν, αναμενόταν να φθάσει τα 30,5 μέτρα, το υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών, ενώ αυτό στο Γιανγκτσέ αναμένεται να ξεπεράσει το επίπεδο κινδύνου των 27,3 μέτρων.

Αξιωματούχοι σχεδιάζουν να εκτρέψουν μια ποσότητα του νερού σε αγροτικές εκτάσεις με χαμηλό υψόμετρο που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για το σκοπό αυτό- θα πρόκειται για την πρώτη φορά που εφαρμόζεται το μέτρο από το 2005.

ZENITH