Skip to main content

Χωρίς συμφωνία και κοινή ανακοίνωση ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup

Χωρίς συμφωνία στη διατύπωση μετά από 3 ώρες διαβουλεύσεων - Aγκάθι η λέξη «παράταση», στο τραπέζι η λύση της διπλής ονομασίας. Υπομονή μέχρι τη Δευτέρα συνέστησε ο Ντάισελμπλουμ.Όχι όμως ικανή για να
Παρά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις μετά το τέλος του Eurogroup, που κράτησαν για περίπου τρεις ώρες, το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και η Ελλάδα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μία κοινή διατύπωση για το συμπέρασμα της συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα ήταν στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση), με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη "παράταση". Συντάχθηκαν τουλάχιστον τρία προσχέδια ανακοινώσεων, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν την κοινή στάση των εμπλεκομένων μερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς άρση του αδιεξόδου, στο τραπέζι έπεσε και θα ξαναπέσει η λύση της διπλής ονομασίας, που θα δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να μιλάει για πρόγραμμα-γέφυρα και στους εταίρους για τεχνική παράταση του μνημονίου.
 
Με δηλώσεις του, πάντως, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνέστησε υπομονή μέχρι τη νέα τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας.
 
Δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινά συμπεράσματα και επομένως δεν υπάρχει κοινή ανακοίνωση, παραδέχθηκε ο κ.Ντάισελμπλουμ, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση «έντονη και εποικοδομητική, όχι όμως ικανή για να υπάρξει επαρκής πρόοδος και να καταλήξουμε σε  κοινά συμπεράσματα».
 
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέες διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα, κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως ο χρόνος μέχρι τότε είναι πολύ σύντομος. Είπε όμως ότι «καλύψαμε αρκετό δρόμο, αλλά όχι τόσο ώστε να φτάσουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα».
 
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δεν θα σταλούν τελικά κλιμάκια τεχνοκρατών στην Αθήνα, καθώς, όπως σημείωσε, για να συμβεί αυτό «θα έπρεπε να έχουμε μια κοινή  βάση για το πώς θα ακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα».
 
Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε χρήσιμη την επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γίνει σαφές τι επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Ο Γάλλος επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ της ανάγκης να γίνει σεβαστές αφενός η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού και αφετέρου οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Economist Tom Nuttall, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από τη συνεδρίαση έχοντας την εικόνα ότι είχε επιτευχθεί μια κατ' αρχήν συμφωνία, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολούθησε τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών που ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα.

ZENITH