Skip to main content

Χωρίς σχολεία…πάλι!

Ο Νομάρχης Ψωμιάδης μάς απειλεί… είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Θεσσαλονίκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος σχολικής στέγης, μέχρι τέλος του 20
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
melkar4@yahoo.gr


Ο Νομάρχης Ψωμιάδης μάς απειλεί… είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Θεσσαλονίκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος σχολικής στέγης, μέχρι τέλος του 2010 ύψους 47.000.000 ευρώ! Όπως εξήγησε η κα Δ. Κετογλίδου, για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ο νομάρχης είχε ζητήσει τη στήριξη των εκπροσώπων των γονέων για  την τροποποίηση υπουργικής απόφασης. Σύμφωνα με αυτήν ο νομός χαρακτηρίζεται αστική περιοχή και απαγορεύεται η μεταφορά των μαθητών, πλην ΑΜΕΑ, με άλλα μέσα εκτός από την αστική συγκοινωνία. Όμως η ομοσπονδία που εκπροσωπήθηκε από την ειδική της γραμματέα απέφυγε να τοποθετηθεί επικαλούμενη ζήτημα αναρμοδιότητας, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Ήρθαν στα χέρια…

Η κα Κετογλίδου είπε ότι δεν προσκλήθηκε εγκαίρως και δεν παρέστη, ενώ έκανε λόγο για προπηλακισμό της γραμματέας από γονείς, προσθέτοντας ότι το ψήφισμα που ο νομάρχης έθεσε (υπόψη των γονέων) παρουσιάστηκε με… απειλητικό τρόπο! Ο Νομάρχης απάντησε «το ότι ζήτησα τη στήριξη των εκπροσώπων των γονέων δεν αποτελεί απειλή. Καταθέστε μου μία μόνο από τις δικές σας διεκδικήσεις προς την υπουργό Παιδείας». Όπως σχολίασαν και νομαρχιακοί σύμβουλοι, το έργο για τη σχολική στέγη έχει τη διακομματική στήριξη δημάρχων του νομού, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας. Αντίθετα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για τεράστιες ευθύνες  για το μη έγκαιρο προγραμματισμό ένταξης σχολικών έργων στο ΕΣΠΑ. «Τώρα που η Νομαρχία – λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ – κατεβάζει ρολά, θυμήθηκαν να τρέξουν προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ;», αναρωτήθηκαν και απάντηση δεν πήραν.

Δεν μας δίνουν τα κλειδιά!

Το πρόγραμμα, ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει 30 ολοκληρωμένα έργα με οικονομική εκκρεμότητα, 111 συνεχιζόμενα, 14 νέα έργα, πιστώσεις για την αγορά οικοπέδων και πέντε επισκευές σχολείων. Όπως λέει η διοίκηση της Νομαρχίας, «έχουμε έτοιμα σχολεία που δεν παραδίδονται προς χρήση, γιατί δεν έχουν… αποπληρωθεί». Παράλληλα υποστηρίζουν ότι «ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων δεν είναι σε θέση να γνωστοποιήσει το ποσό των χρημάτων που θα δοθούν εντός του 2010 για σχολεία στη Θεσσαλονίκη. Ανακοίνωσαν ότι φέτος θα δοθούν 35 εκατομμύρια για όλη την Ελλάδα. Μα μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης χρειαζόμαστε 30 εκατομμύρια!

ZENITH