Skip to main content

Χόρτασαν ελληνικό αίμα οι οίκοι;

Μετά από πολύμηνη κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος της Ελλάδας, η εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης και η λήψη νέων επαχθών μέτρων φαίνεται να οδήγησε τις αγορές σε παύση πυρός κατά της χώρας μας.
Το σήμα για την παύση του πυρός κατά της Ελλάδας δίνει πρώτη η Goldman Sachs. Μετά από πολύμηνη κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος της χώρας μας, με την εκτίναξη των spreads ακόμη και στις 1.000 μονάδες βάσης, η εξειδίκευση του πακέτου στήριξης και η λήψη του τρίτου- και σκληρότερου- πακέτου μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να πείθει επιτέλους τις αγορές.

Σύμφωνη με το τρίτο πακέτο μέτρων εμφανίζεται η Goldman Sachs,όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο γκουρού για τις ευρωπαϊκές αγορές,Έρικ Νίλσεν.«Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κατάσταση της Ελλάδαςτα επόμενα τρία χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι μια χαρά και ηυπόθεση αναδιάρθρωσης του χρέους δεν είναι πια στο τραπέζι»,υπογραμμίζει, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας μας.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας, που αναμένεται να ανακοινωθεί την Κυριακή, θα προβλέπει δάνεια συνολικού ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να μην χρειαστεί να βγούμε για δανεικά στις αγορές πριν το 2013.

Η ικανοποίηση των αγορών εκφράζεται και στα spreads των ελληνικών10ετών ομολόγων, τα οποία ακολουθούν πτωτική πορεία και αυτή την ώραδιαμορφώνονται λίγο πάνω από τις 600 μονάδες βάσης, ενώ χθες, Πέμπτη, έκλεισαν στις745 μ.β.

Ωστόσο, η παύση του πυρός από τις διεθνείς αγορές και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης κοστίζει ακριβά στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα χάσουν δύο μισθούς, καθώς και δύο συντάξεις τον χρόνο. Παράλληλα, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί την Κυριακή, θα αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ κατά 1% με 2%, θα καταργηθεί η διαιτησία, θα διπλασιαστεί το όριο των απολύσεων και θα παγώσουν οι μισθοί για τρία χρόνια.

Τα παραπάνω μέτρα παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στα προεδρία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΣΕΒ, με τα οποία είχε συνάντηση, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει πιθανότατα την Κυριακή δια στόματος Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

ZENITH