Skip to main content

Χριστούγεννα με ταινίες, βιβλία και θεάματα

Από μιούζικαλ που μυρίζει... Όσκαρ οι πρεμιέρες σε σινεμά και θέατρα αλλά και βιβλία καλύπτουν όλα τα γούστα.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Χριστούγεννα... στολισμένες βιτρίνες, δέντρα, Αγιοβασίληδες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Από σήμερα τα «Τρίγωνα, κάλαντα» γίνονται η καθημερινότητά μας, το «Έλατο», η «Άγια νύχτα» και η «Αρχιμηνιά» έχουν την τιμητική τους. Μέσα σε αυτό το γιορτινό κλίμα είναι λογικό να φορέσουν τα καλά τους και οι αίθουσες, προκειμένου να εναρμονιστούν με την ατμόσφαιρα ημερών.

Εκτός όμως από τις παραγωγές που έχουν ήδη ξεκινήσει, έχουμε και νέες που επέλεξαν τη χριστουγεννιάτικη πολυχρωμία για να κάνουν πρεμιέρα. Οι επιλογές είναι πολλές. Γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι. Φορέστε τα καλά σας, οι γιορτές θα σας βρουν όπου κι αν είστε.

Κινηματογράφος


«Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»

Πρεμιέρα κάνει σήμερα, Παραμονή Χριστουγέννων, στις ελληνικές αίθουσες η ιστορία του Καρόλου Ντίκενς σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ζεμέκις.

Πέντε χρόνια μετά το «Πολικό Εξπρές» συνεχίζει τις πάγιες τεχνολογικές του αναζητήσεις και εντάσσει την προβληματική του στις επιταγές του καρτούν, ακριβέστερα την τεχνική της εκ των υστέρων ψηφιακής ένδυσης ηθοποιών και ερμηνειών που είχε εγκαινιάσει τότε.

Έμπνευση για τη νέα ταινία του Ζεμέκις είναι καταπληκτική η ιστορία του Καρόλου Ντίκενς με τον Σκρουτζ και τα φαντάσματα που τον επισκέπτονται διότι υποθάλπει την πρωταρχική ανθρώπινη ανάγκη της εξιλέωσης μέσω μιας δεύτερης ευκαιρίας στη ζωή.

Ο Τζιμ Κάρεϊ σε μια ερμηνεία που περιλαμβάνει όχι μόνο τον ρόλο του φιλάργυρου μισάνθρωπου Σκρουτζ, αλλά και των τριών φαντασμάτων που τον επισκέπτονται για να τον συνετίσουν την παραμονή των Χριστουγέννων, επιδεικνύει μια πλούσια και εντυπωσιακή εκφραστικότητα που διαπερνά το ψηφιακό «μακιγιάζ».

Εξαιρετικά πιστή στο βιβλίο και αρκετά πιο σκοτεινή -κι ως εκ τούτου πιο ενήλικη- από παλιότερες εκδοχές.



«Είναι Μπερδεμένο»

Η Tζέιν είναι μητέρα τριών ενήλικων παιδιών και εύθυμη ζωντοχήρα που έπειτα από μία δεκαετία μοναχικής ζωής έχει αρχίσει και πάλι να πατά γερά στα δυο της πόδια. Όταν όμως βρεθεί εκτός πόλης με τον (ξαναπαντρεμένο) πρώην σύζυγό της για την αποφοίτηση του γιου τους, τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται.

Η Μέριλ Στριπ ερμηνεύει εδώ μια επιτυχημένη σεφ-ιδιοκτήτρια γκουρμέ φούρνου στην Σάντα Μπάρμπαρα. Χωρισμένη με τον άντρα της Τζέικ (Άλεκ Μπόλντουιν), μοιάζει μόλις να έχει ξεπεράσει το σοκ του δεύτερου γάμου του με μια πολύ νεότερη γυναίκα και να απολαμβάνει πάλι τη ζωή.

Με αφορμή μια οικογενειακή συγκέντρωση, θα βρεθούν οι δυο τους στη Νέα Υόρκη και θα (ξανά)ξεκινήσουν έναν παθιασμένο δεσμό. Από απατημένη σύζυγος η Τζέιν μπαίνει στα παπούτσια της ερωμένης κι ενώ στην αρχή αποφασίζει να το διασκεδάσει με την ψυχή της, σταδιακά συνειδητοποιεί ότι κάθε πράξη έχει και τις αντίστοιχες συνέπειες.



«Avatar»

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο μέλλον, όπου ο Τζέικ, τραυματισμένος βετεράνος πολέμου, μεταφέρεται στον πλανήτη Πανδώρα, που κατοικείται από μια ανθρωποειδή φυλή.

Μια περιπέτεια ψηφιακής τεχνολογίας με πολύ συγκίνηση αλλά και πολιτικές και ιστορικές νύξεις που διαδραματίζεται το 2154. Εισβολείς από τη Γη αναζητούν ένα πολύτιμο μετάλλευμα στον πλανήτη Πανδώρα κι είναι έτοιμοι να καταστρέψουν ένα σπουδαίο πολιτισμό.



Θέατρο

«Η Βαβυλωνία» του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

Ένας Ανατολίτης, ένας Μωραΐτης, ένας Χιώτης, ένας Κρητικός, έναςΑρβανίτης, ένας Κύπριος κι ένας λογιότατος από την Κω, μαθαίνοντας τηνείδηση για την καταστροφή της αρμάδας του Ιμπραήμ στο Ναβαρίνο (1827),συγκεντρώνονται σε ένα πανδοχείο για να γιορτάσουν το γεγονός. Τογλέντι, ωστόσο, γρήγορα θα ακολουθήσει μια σειρά παρεξηγήσεων καιπαρανοήσεων, αφού ο καθένας χρησιμοποιεί το ιδιαίτερο γλωσσικό τουιδίωμα.

Το έργο του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου είναι  ορόσημο, της ελληνικήςδραματουργίας – ανάγλυφο ντοκουμέντο της γεωγραφίας των διαλέκτων καιτων ψυχικών διαθέσεων των ανθρώπων του ελληνικού χώρου και όπωςσημειώνει ο Σπύρος Ευαγγελάτος «είναι για το θέατρο ό,τι ταΑπομνημονεύματα του Μακρυγιάννη για την πεζογραφία μας».

Διάρκεια παραστάσεων  έως 17 Ιανουαρίου 2010 στο Βασιλικό Θέατρο.

Kαλά Χριστούγεννα κ. Σκρουτζ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου

Η Χριστουγεννιάτικη πρόταση, από το θέατρο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ Θεσσαλονίκης , αφορά μια εκπληκτική παράσταση για όλους.

Το κλασσικό μυθιστόρημα του Τσάρλς Ντίκενς για το πνεύμα των Χριστουγέννων που ακόμη δεν έχει χαθεί από τον πικραμένο κ. Σκρούτζ – μετατρέπεται σε μιούζικαλ παρουσιάζοντας την επίσκεψη πνευμάτων από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Μια θεατρική παράσταση  δοσμένη σε μια καινούργια διασκευή με πολλά τραγούδια και χορό από 17 ηθοποιούς.

Ο Σκρούτζ, ο Κράτζετ, ο Φρέντ, τα Φαντάσματα και όλοι οι άλλοι ήρωες της κλασσικής Χριστουγεννιάτικης ιστορίας, ζωντανεύουν σε μια φαντασμαγορική παράσταση στο Χριστουγεννιάτικο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ.

Μέχρι 10 Ιανουαρίου 2010.

Παραστάσεις:
26 Δεκ. 11:30
26 Δεκ. 14:30
27 Δεκ. 11:30
27 Δεκ. 14:30
28 Δεκ. 18:00
2 Ιαν. 11:30
2 Ιαν. 14:30
3 Ιαν. 11:30
3 Ιαν. 14:30
4 Ιαν. 18:00
6 Ιαν. 11:30
9 Ιαν. 11:30
10 Ιαν. 11:30
10 Ιαν. 14:30

Βιβλία

Μαρκ Γουαϊνσταϊν - Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Για να περάσετε δημιουργικές ώρες με τα παιδιά σας και να στολίσετε το σπίτι όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα όλο και περισσότερο. Στις σελίδες του θα βρείτε τις οδηγίες για να φτιάξετε ένα αγγελάκι, ένα αστέρι, μια νιφάδα, ένα βιβλίο κόμικ, ένα παζλ, επιτραπέζια παιχνίδια, κινούμενες εικόνες και χιονάνθρωπους.

24 Ιστορίες για να καλωσορίσεις τον Χριστό
(ανθολόγηση χριστουγεννιάτικων διηγημάτων)

Ολιγοσέλιδες ιστορίες στο πνεύμα των ημερών. Από το πρώτο διήγημα της συλλογής που έγραψε η Φλερ Ναμπέρ και εικονογράφησε η Σαντάλ Καζέν, μέχρι το τελευταίο, σε κείμενο της Καρίν-Μαρί Αμιό και εικονογράφηση της Σαντάλ Καζέν επίσης, δεν υπάρχει σελίδα που να μην αναφέρεται στο «θαύμα των Χριστουγέννων».

Από τα -οπωσδήποτε- ενδιαφέροντα διηγήματα εμείς ξεχωρίσαμε την «Ολοζώντανη Φάτνη», τον «Λύκο και το πρόβατο», «Το βόδι της Βηθλεέμ»· εξαίρετο. Αλλά και τα 24 διηγήματα -όσα και οι μέρες του Δεκεμβρίου μέχρι τη Γέννηση- έχουν κάτι ωραίο να πουν, και με τα κείμενα και με τις εικόνες. Σταθήκαμε επίσης και στο διήγημα το τιτλοφορούμενο «Μια αλλιώτικη νοσοκόμα».

Λίαν Χερν - Η βραχνή φωνή του ερωδιού

Επικό. Και ταυτοχρόνως συναρπαστικά γραμμένο από τη γνωστή και πολυβραβευμένη συγγραφέα της τριλογίας των Οτόριζ, το καινούριο αυτό βιβλίο αποτελεί την κορύφωση των μύθων των Οτόρι.

Στη μεσαιωνική Ιαπωνία πάλι. Ο άρχοντας Οτόρι Τακέο και η αγαπημένη του γυναίκα Καεντέ, έπειτα από μεγάλους αγώνες, κατόρθωσαν να ενώσουν τις Τρεις Χώρες και να φέρουν την ειρήνη και την πρόοδο. Αλλά πάντα παραμονεύουν οι εχθροί, με πιο επικίνδυνο τον αυτοκράτορα των Εννιά Νησιών, που ενδιαφέρεται για τη γη των Οτόρι. Οι Οτόρι όμως έμαθαν να αγωνίζονται. Θα σώσουν την πατρίδα τους.

Το πολυσέλιδο μυθιστόρημα έχει ατμόσφαιρα των χρόνων εκείνων, έχει λαμπρές εικόνες αλλά και σκληρές αναμετρήσεις. Πλοκή εντυπωσιακή. Κι ακόμη, μια μεγάλη αγάπη ομορφαίνει τις σελίδες του. Είναι, επίσης, κι ένα ταξίδι σε περασμένους, άγνωστους χώρους και κόσμους.

Vladimir Nabokov - The original of Laura

Το τελευταίο έργο του μεγάλου συγγραφέα, που έμεινε ημιτελές, κυκλοφορεί για πρώτη φορά, σε μια πολυτελή έκδοση που περιλαμβάνει σημειώσεις που κρατούσε ο συγγραφέας όταν το έγραφε, 32 χρόνια μετά το θάνατό του. Αν και επιθυμία του Ναμπόκοφ ήταν να καταστραφούν τα χειρόγραφα του έργου του μετά το θάνατο του, αυτό δεν έγινε και έτσι σήμερα έχουμε στα χέρια μας την, έστω ημιτελή, ιστορία με ήρωες τον Φίλιπ και τη σύζυγό του Φλώρα.

DVD

«Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης»

Ο Jack Skellington είναι ο Βασιλιάς του Halloween, ένα μέρος στο οποίο κυριαρχεί το black humor και η καθημερινή προετοιμασία για τη γιορτή του Halloween του επόμενου χρόνου. Όλα κυλούν με μεγάλη επιτυχία κάθε χρονιά, όμως ο Jack αισθάνεται ότι κάτι του λείπει. Ακροβατώντας ανάμεσα στην κατάθλιψη που του προκαλεί η ρουτίνα του Halloween και την περιέργεια για νέες ανακαλύψεις, βρίσκεται ξαφνικά στο χωριό του Αγίου Βασίλη. Βλέποντας για πρώτη φορά στη ζωή του το κλίμα των Χριστουγέννων, αποφασίζει να μεταφέρει τις νέες ιδέες για γιορτή πίσω στο Halloween. Η φρικώδης νοοτροπία των συμπολιτών του όμως (ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται βρικόλακες, μάγισσες και λυκάνθρωποι) σε συνδυασμό με την απαγωγή του Αγίου Βασίλη θα μετατρέψει την νεο-ανακαλυφθείσα από τον Jack γιορτή σε παταγώδη αποτυχία.

Ένα «εφιαλτικά» ονειρεμένο, μοναδικό στο είδος του, μιούζικαλ, που γυρίστηκε με την παλιά τεχνική της κινούμενης κούκλας, σε παραγωγή Τιμ Μπάρτον και με υπέροχη μουσική και τραγούδια του Ντάνι Έλφμαν. Η ταινία ξενίζει με το θέμα της, σε καμία περίπτωση δεν απευθύνεται σε παιδιά, έχει πολύ χιούμορ, ανατρέπει το καθιερωμένο ροζ περιτύλιγμα και τα τετριμμένα περί "ειρήνης και αγάπης", παράλληλα όμως αποπνέει τέτοια γοητεία, που σίγουρα της αξίζει ακόμα και μια μόνιμη θέση στη συλλογή σας.

Εικαστικά

«Ladies for a cause» - Γκαλερί Παπατζίκου

Η γκαλερί Παπατζίκου και 15 κυρίες της τέχνης παρουσιάζουν την έκθεση «Ladies for a cause».

Οι εικαστικοί,  Έφη Αγγελίδου, Μαρία Αλωνεύτου, Κριστιάννα Ηλιοπούλου, Βίκυ Κορακάκη, Δήμητρα Κούλα, Μαρία Δέσποινα Κυριάκου, Μαρίνα Κωνσταντάκη, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Κασσιανή Παππά, Μαρία Παριανού, Αιμιλία Σερδάκη, Άννα Σπάρταλη, Ελευθερία Στόικου, Δήμητρα Τζώτζιου, Μαρία Χατζημουράτη εκθέτουν ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην έννοια του δώρου ως πράξη προσφοράς χωρίς την ανάγκη ανταπόδοσης, μια πράξη αγάπης η οποία δεν έχει να κάνει με την αξία της ύλης αλλά με την ίδια την έκφραση των συναισθημάτων προς τους ανθρώπους κάτι το οποίο τα Χριστούγεννα βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Δώρο μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ένα πολύτιμο έργο τέχνης, μία ευχή αλλά ακόμα και μία συγχώρεση. Μπορεί να είναι και η αφοσίωσή μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Υπάρχει όμως μεγαλύτερο δώρο από ένα παιδικό χαμόγελο;

Τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν στον σύλλογο « πρωτοβουλία για το παιδί », για τον εξοπλισμό του σπιτιού τους.             

Έως τις 9 Ιανουαρίου 2010.

ZENITH