Skip to main content

Χριστούγεννα: Μουδιασμένη η κίνηση στην εορταστική αγορά

Με μείωση τιμών προσπαθεί να κρατήσει την πελατεία του εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης. Απαισιοδοξία για την κίνηση στην αγορά τα Χριστούγεννα.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Στον 13ο μισθό εναποθέτει τις ελπίδες του για τόνωση της κατανάλωσης ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, που βλέπει την αγοραστική κίνηση να παραμένει παγωμένη παρά τους χριστουγεννιάτικους ρυθμούς. Οι καταστηματάρχες μειώνουν τις τιμές, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τους ήδη υπάρχοντες καταναλωτές, αλλά και να προσελκύσουν νέους.

Σε σύσκεψη που είχαν σήμερα οι παραγωγικοί και εμπορικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι των μεγάλων σούπερ μάρκετ συμφώνησαν σε μια κοινή πολιτική για μείωση των τιμών σε σχέση με τα προηγούμενα διαστήματα, ώστε να συγκρατήσουν την κατανάλωση σε όσο το δυνατόν υψηλά επίπεδα.

«Είχαμε μείωση στα κέρδη μέχρι 3 εκατ. ευρώ, ωστόσο μειώνουμε τις τιμές στα προϊόντα μας, για να συγκρατήσουμε τους τζίρους ψηλά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντής Μασούτης, ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ βλέπουν μια μια τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν ή να απορροφούνται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αφού δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν.  Παρά τη στροφή του κόσμου προς τα μικρά, συνοικιακά μάρκετ, τα μεσαία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό λόγω υψηλού λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεών τους.

«Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια στροφή του κόσμου προς τα μικρά και μεσαία καταστήματα. Παρόλα αυτά οι μεσαίες επιχειρήσεις έχουν το ίδιο λειτουργικό κόστος με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ χωρίς τις ίδιες παροχές. Σιγά σιγά τα μεσαία καταστήματα θα αρχίσουν να πωλούνται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μέχρι να απορροφηθούν πλήρως από αυτές», δηλώνει ο εκπρόσωπος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Πηλίδης.

«Εμείς δεν πουλάμε προϊόντα πρώτης ανάγκης και πολλές φορές εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού κάνουμε επί τόπου εκπτώσεις στους πελάτες μας, που συρρικνώνουν τα κέρδη μας», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελής Φιλιππίδης.

Μειωμένη είναι και η κίνηση και στην αγορά των κρεάτων με τους κρεοπώλες να βλέπουν μείωση στις εισπράξεις τους έως και 20% σε σύγκριση με πέρσι.

«Οι τιμές στα κρέατα κινούνται στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα 4 χρόνια, ωστόσο η κίνηση έχει μειωθεί αρκετά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ευελπιστούμε ότι μέσα στις γιορτές θα υπάρξει κάποια αύξηση», αναφέρει ο κ. Σάββας Κεσίδης, γραμματέας του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μείωση στη ζήτηση της γαλοπούλας, η οποία θεωρείται παραδοσιακό πιάτο των Χριστουγέννων, και στροφή του κόσμου στην αγορά αρνιού για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ενδεικτικά, η τιμή για την αγορά γαλοπούλας (ανάλογα τα κιλά που ζυγίζει) κυμαίνονται από 5,5 ευρώ, γαλοπούλα εισαγωγής μέχρι 8,5 ευρώ η εγχώρια γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής. Η τιμή του εγχώριου αμνοερίφιου κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα.

«Η ζήτηση του αρνιού την περίοδο των Χριστουγέννων ανεβαίνει κάθε χρόνο κατά 10%. Πιστεύουμε πως θα πουλήσουμε σχεδόν το μισό αριθμό αμνοεριφίων από όσα πουλάμε το Πάσχα», λέει ο κ. Κεσίδης.

Απαισιόδοξος για την κίνηση κατά τη διάρκεια των εορτών είναι και ο πρόεδρος της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Σταματίου. Οι τιμές έχουν μειωθεί σε σημαντικά επίπεδα, ωστόσο η ζήτηση έχει μειωθεί και πολλά προϊόντα παραμένουν απούλητα.

«Το τελευταίο τετράμηνο, αν και οι τιμές έχουν μειωθεί μέχρι 50%, η ζήτηση έχει πέσει και αυτή σε ποσοστό 10-15% σε σχέση με πέρσι. Υπάρχει πλέον πρόβλημα υπερδιάθεσης προϊόντων», σημειώνει ο κ. Σταματίου.

Ίδια είναι η κατάσταση και για τους αρτοποιούς της πόλης. Οι ίδιοι βλέπουν πτώση στην αγοραστική κίνηση μέχρι 15% τον τελευταίο καιρό και ελπίζουν να υπάρξει μια ανάκαμψη στις γιορτές.

«Οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει μειώσει τις αγορές του. Περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά τα Χριστούγεννα, ωστόσο αντέχουμε ακόμη παρά τις δυσκολίες», αναφέρει ο κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας».

ZENITH