Skip to main content

«Χρυσάφι» θα στοιχίσει στο ΙΚΑ η λυχνία αξονικού του Παναγία

Ο συνδυασμός της γραφειοκρατίας και της αδράνειας που χαρακτηρίζει το ελληνικό δημόσιο και μιας αβλεψίας… διεκπεραιωτικού χαρακτήρα από τη διοίκηση του Ιδρύματος μετέτρεψε μια τυπική διαδικασία 2-3 ημ
Ο κούκος… αηδόνι θα στοιχίσει, τελικώς, το ΙΚΑ η λυχνία του αξονικού τομογράφου που κάηκε στο νοσοκομείο «Παναγία» της Θεσσαλονίκης πριν περίπου δύο εβδομάδες και δεν έχει αντικατασταθεί ακόμη.

Ο συνδυασμός της γραφειοκρατίας και της αδράνειας που χαρακτηρίζει το ελληνικό δημόσιο και μιας αβλεψίας… διεκπεραιωτικού χαρακτήρα από τη διοίκηση του Ιδρύματος, μετέτρεψε μια τυπική διαδικασία 2-3 ημερών, σε Γολγοθά. Έτσι, εκτός από την ταλαιπωρία ασφαλισμένων, έχει υπερδιπλασιαστεί και το κόστος που θα απαιτηθεί, συνολικά, για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας στο συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την αγορά της νέας λυχνίας απαιτούνται 70.000 ευρώ, αλλά επειδή οι καθυστερήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ήδη το ΙΚΑ ζημιώνεται με σχεδόν 100 χιλ. ευρώ, μόνο από το γεγονός ότι αναγκάζεται να στέλνει τους ασφαλισμένους του, που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για αξονική τομογραφία, σε ιδιώτες.

Τι έχει συμβεί; Στις 7 Ιουλίου η λυχνία του αξονικού τομογράφου στο Παναγία της Θεσσαλονίκης δεν άντεξε άλλο και παρέδωσε πνεύμα. Κατά τη συνήθη πρακτική, η διοίκηση του νοσοκομείου απέστειλε το αίτημα για αντικατάσταση της συγκεκριμένης λυχνίας και περίμενε ότι σε 2-3 ημέρες, όπως συνέβαινε παραδοσιακά, θα παραλάμβανε την καινούρια. Εις μάτην όμως. Το γεγονός ότι χρειάζονται 13 υπογραφές, προκειμένου να γίνει η παραγγελία, σε συνδυασμό με το λάθος που έγινε αρχικώς από τη διοίκηση του ΙΚΑ, να παράσχει την προέγκριση αγοράς όχι προς την εταιρεία Philips που θα έφερνε από την Ολλανδία την ανταλλακτική λυχνία, αλλά προς την τεχνική υπηρεσία του ΙΚΑ, κατέστησε… βουνό μια κατά τα άλλα απλή διαδικασία.

Έπειτα από συνεχείς τηλεφωνικές πιέσεις από τη διεύθυνση του νοσοκομείου, χθες υπήρξε δέσμευση ότι σε ποσοστό 90% η λυχνία θα είναι σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Με δεδομένο ότι απαιτείται τουλάχιστον ένα 8ωρο εργασίας για την τοποθέτησή της στον αξονικό τομογράφο, θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι η λειτουργία του θα καταστεί δυνατή από την Τρίτη 27 Ιουλίου. Κι αυτό εφόσον όλα πάνε καλά. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα των 20 ημερών που θα έχουν περάσει από τη στιγμή της βλάβης, το ΙΚΑ ζημιώνεται με περίπου 8.000 ευρώ την ημέρα, αφού, όπως εξηγεί στη Voria.gr στέλεχος του νοσοκομείου, κατά μέσο όρο στο Παναγία διενεργούνται ημερησίως περίπου 80 αξονικές (υπάρχουν περί τα 40 ραντεβού, στα οποία υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν δύο αξονικές) τομογραφίες, με το κόστος της κάθε μιας –από τη στιγμή που στέλνονται σε ιδιώτες- να ανέρχεται για το ίδρυμα σε σχεδόν 100 ευρώ. Αν μάλιστα προστεθεί και το κόστος του νοσηλευτικού, αλλά και κυρίως του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στη μονάδα του αξονικού, αλλά επί σχεδόν 20 ημέρες κάθεται και πληρώνεται, τότε για τη λυχνία των 70.000 ευρώ, θα πληρωθούν, στην πραγματικότητα, από το ΙΚΑ, πάνω από τα διπλάσια χρήματα.

ZENITH