Skip to main content

Χρυσοχοΐδης: «Τέρμα στην ανοχή στις αυθαιρεσίες αστυνομικών»

Δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη μετά το περιστατικό με τους ειδικούς φρουρούς στον Αγ. Παντελεήμονα. Ιδρύεται Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.
Την πρωτοβουλία ίδρυσης «Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας» παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Οι κύριοι αυτοί θα φύγουν αμέσως από το αστυνομικό σώμα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Τέρμα στην ανοχή οποιασδήποτε αυθαιρεσίας αστυνομικών κατά πολιτών», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος σε δύο ειδικούς φρουρούς του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονος, οι οποίοι κατηγορούνται για βίαιη συμπεριφορά κατά μητέρας μπροστά στο παιδί της.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι στο προσεχές δίμηνο θα τροποποιηθεί το Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών, ώστε να ξεκαθαρίζουν γρήγορα περιστατικά καταγγελιών πολιτών κατά αστυνομικών που σήμερα, όπως τόνισε, μένουν στα συρτάρια σε σημείο που να φτάνουν τα όρια της αρνησιδικίας.

«Η σημερινή εικόνα της Αστυνομίας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό της ζαρντινιέρας; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα βίντεο που κυκλοφορούν για συμπεριφορά αστυνομικών σε πολίτες; Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, έχουμε 70.000 προσωπικό στα Σώματα Ασφαλείας και δυστυχώς έχουμε τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα στελεχωθεί με πολιτικό προσωπικό, θα λειτουργεί ανεξάρτητα απο την Αστυνομία, ώστε οι καταγγελίες να έχουν αντικειμενική και σοβαρή αντιμετώπιση, και στο προσωπικό του θα περιλαμβάνονται άτομα με νομική κατάρτιση. Η θητεία του συγκεκριμένου προσωπικού θα είναι διετής και θα μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο φορά.

Ο υπουργός τόνισε ότι «από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα έχουν επώνυμο, θα φέρουν τα διακριτικά τους, γιατί είναι υπάλληλοι του κράτους και κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει».

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση του συγκεκριμένου Γραφείου θα προωθηθεί, αφού πρώτα υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες, τις Ενώσεις πολιτών, τις συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι καταγγελίες των πολιτών θα εξετάζονται αποκλειστικά μέσα σε 30 ημέρες και κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι από τις 30 Νοεμβρίου θα υπάρχει ειδική φόρμα στο Διαδίκτυο για ανοιχτό διάλογο των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

ZENITH