Skip to main content

Ξυδάκης για Αμφίπολη: Δεν χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση η ανασκαφή

Δεν χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση η ανασκαφή στον τύμβο Καστά, δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Αμφίπολη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.
Στον λόφο Καστά βρέθηκε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης.
 
«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που αυτή τη στιγμή παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης. 
 
«Η ανασκαφή αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει, σ' αυτή τη φάση της» πρόσθεσε, επισημαίνοντας:
 
«Η κ. Περιστέρη έχει αρχίσει τη μελέτη των ευρημάτων της και τη συντήρησή τους. Χρειάζονται πολλά έργα αντιστήριξης και συντήρησης. Είναι ένας λόφος που έχει πολλά τέτοια προβλήματα».
 
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη εκ νέου χρηματοδότηση του ανασκαφικού έργου στον λόφο, ο κ. Ξυδάκης είπε:
 
«Η ανασκαφή έλαβε οικονομικές βοήθειες. Δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο που να έλαβαν τέτοια υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται».
 
Στο πλαίσιο της ξενάγησής τους οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν το αρχαίο γυμνάσιο και το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής.
 
Αμφίπολη: Αναζητώντας το κρυμμένο μυστικό
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε διαβιβάσει στη Βουλή η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η χρηματοδότηση της ανασκαφής στην Αμφίπολη άγγιξε τις 590.000 ευρώ.
 
Σύμφωνα με έγγραφο του Κ.Τασούλα, με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου και σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου:
  • Το 2010 δόθηκαν 20.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, από τη Νομαρχία Σερρών (Ανασκαφική έρευνα στην κορυφή του Τύμβου Καστά Αμφίπολης)
  • Το 2011 δόθηκαν 80.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Περιφέρεια (Έναρξη ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου του Τύμβου Καστά Αμφίπολης).
  • Το 2012 δόθηκαν 50.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου Τύμβου Καστά Αμφίπολης).
  • Το 2013 δόθηκαν 90.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας ταφικού περιβόλου Καστά Αμφίπολης)
  • Το 2014 δόθηκαν 150.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού (Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας περιβόλου και εντοπισμός και ανασκαφή τάφου Τύμβου Καστά Αμφίπολης)
  • Επίσης το 2014, δόθηκε ως δωρεά από την Εθνική Τράπεζα ποσό 150.000 ευρώ ενώ οι χορηγίες των εταιρειών του Δημοσίου ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000) δεν είχαν ενεργοποιηθεί.

ZENITH