Skip to main content

Υιοθετήθηκε το ρουμανικό σχέδιο λιτότητας

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας υιοθέτησε και επισήμως το σχέδιο δημοσιονομικής λιτότητας του ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει δραστικές περικοπές 25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις κατά 15%
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας υιοθέτησε και επισήμως το σχέδιο δημοσιονομικής λιτότητας που συμφώνησε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και το οποίο προβλέπει δραστικές περικοπές 25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις κατά 15%.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο λιτότητας που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ προβλέπει μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% των συντάξεων, όπως επίσης και των επιδομάτων ανεργίας. Ο Μποκ διαβεβαίωσε πάντως ότι από τα μέτρα δεν θα θιγούν οι κατώτεροι μισθοί (υπολογίζονται σε 600 λέι -περίπου 150 ευρώ) ούτε οι κατώτερες συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 85 ευρώ.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Εμίλ Μποκ, τόνισε ενώπιον της βουλής ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,8%, περιορίζοντας τις δημόσιες δαπάνες και χωρίς να αυξήσει τους φόρους, ενώ για να δικαιολογήσει τα μέτρα λιτότητας, που περιορίζουν δικαιώματα των πολιτών, επικαλέστηκε σε άρθρο λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Όπως τόνισε ο κ. Μποκ ενώπιον της βουλής, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,8%, περιορίζοντας τις δημόσιες δαπάνες και χωρίς να αυξήσει τους φόρους.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις με τη Σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση να τάσσεται κατά των μέτρων λιτότητας και να καταθέτει στη βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα προκήρυξαν γενική απεργία στον δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση, ενώ συνεχίζουν από την περασμένη Δευτέρα τις αντιδράσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και την έδρα της κυβέρνησης.

ZENITH