Skip to main content

Υπ. Εθνικής Άμυνας: Σχέδιο για επενδύσεις στο Real Estate

«Καταγράφεται η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, από την οποία μπορεί να προκύψει δημοσιονομικό όφελος, εφόσον συνδεθεί με χρηματοοικονομικά εργαλεία», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε. Β
Το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει επενδυτικά την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Καταγράφεται η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, από την οποία μπορεί να προκύψει δημοσιονομικό όφελος, εφόσον συνδεθεί με χρηματοοικονομικά εργαλεία», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας πως η παραχώρηση ακινήτων στην τοπικήαυτοδιοίκηση θα γίνει, εφόσον μας διαβεβαιώσει για το επόμενο βήμα.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε επίσης πως η κυβέρνηση αγωνίζεται να σπάσει τον φαύλο κύκλο της κρίσης, «κάτι που δεν είναι εύκολο, γιατί δεν αρκούν οι πρωτοβουλίες για το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά βαθιά αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Πιο κρίσιμη  είναι η διαρθρωτική σύγκρουση μεταξύ τυπικών και άτυπων χαρακτηριστικών της χώρας».

 Αναφερόμενος στη συμβολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην οικονομία, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως επαναξιολογείται το τρέχον και το επόμενο ΕΜΠΑΕ χωρίς προκαταλήψεις, ώστε το 2011 και το 2012 να υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση παραλαβών, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στη δημοσιονομική προσπάθεια.
 Επίσης παρατήρησε ότι δεν μας πιέζει κανείς να μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια εκλογίκευσης και λύσεις στοχευμένες μεγάλης αμυντικής αποτελεσματικότητας.

Για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας, συμπαραγωγές στο μέτρο του δυνατού και βιομηχανικές συνεργασίες, όχι μέσα από συναρμολογήσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επιπλέον, τόνισε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμβάλλει στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μέσα από σειρά μέτρων που ελήφθησαν για τη θητεία των στρατευσίμων και σκοπό έχουν να προετοιμάσουν το νέο για την είσοδο του στην αγορά εργασίας.

Στρατηγική ψυχραιμία στα ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα θέματα με στρατηγική ψυχραιμία:  «Δεν αντιδρούμε με νευρικότητα σε μικρές προκλήσεις ρουτίνας, όταν δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο στρατηγικό βάθος. Υπερασπιζόμαστε χωρίς δισταγμούς, με αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όπως και τις διοικητικές αρμοδιότητες που έχει βάσει αποφάσεων διεθνών οργανισμών. Χωρίς να παραβλέπουμε την καθημερινή πραγματικότητα στο Αιγαίο, με τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, τις υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για λύσεις, στο πλαίσιο των διακηρυγμένων εθνικών θέσεων. Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις και θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ειρήνης και σταθερότητας, προοπτική που με τη σειρά της θα αλλάξει τα δεδομένα και στα εξοπλιστικά προγράμματα».

ZENITH