Skip to main content

Υπάρχει σχέδιο Β΄ για την ελληνική οικονομία και τι προβλέπει;

Υπάρχει σχέδιο Β΄ για την σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, αν η Γερμανία επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνησή της να ενεργοποιηθεί το παρόν σχέδιο;
Υπάρχει σχέδιο Β΄ για την σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, αν η Γερμανία επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνησή της να ενεργοποιηθεί το παρόν σχέδιο; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τις τελευταίες ώρες Αθήνα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η επιμονή του Βερολίνου θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Μαΐου, οπότε πραγματοποιούνται στη Ρηνανία - Βεστφαλία οι τοπικές εκλογές. Οι έχοντες πρόσβαση στα αρμόδια κλιμάκια της Κομισιόν υποστηρίζουν πως «ναι». Τι προβλέπει το εναλλακτικό σενάριο; Την ...προκαταβολή. Ειδικότερα, το ΔΝΤ θα δώσει την πρώτη δόση που του αναλογεί, ύψους 3 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ευρωζώνη θα προβεί σε ανάλογη κίνηση.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ευρωπαϊκή προκαταβολή θα δοθεί από χώρες οι οποίες έχουν εγκρίνει το σχετικό κονδύλιο, όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία. Για να μην υπάρξει ωστόσο νομική εμπλοκή, η ευρωπαϊκή προκαταβολή θα δοθεί με τη λογική του δανείου. Το τελευταίο θα συναφθεί με τους αντίστοιχους «εθνικούς ΟΔΔΗΧ» των χωρών που έχουν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση για τη συμμετοχή στο σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Κι όταν - με το καλό - και οι υπόλοιπες χώρες εξασφαλίσουν το δικό τους ok, τότε θα ενεργοποιηθεί το συνολικό σχέδιο σωτηρίας. Ελπίδα όλων, πάντως, είναι να μην χρειασθεί η ενεργοποίηση του σχεδίου Β΄ και να προχωρήσει κανονικά το σχέδιο Α΄.

ZENITH