Skip to main content

Υπάρχει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

Το σενάριο επιστροφής στην δραχμή έρχεται, φεύγει και επανέρχεται με διάφορες μορφές, και εκεί οδηγούν ως οι άκαμπτες στάσεις ημών και των Γερμανών, εάν παραμείνουν ως έχουν.

Η κυβέρνηση είχε αρνηθεί πολλές φορές, όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B, στα… ελληνικά) σε περίπτωση που οι δανειστές θα απέρριπταν τις ελληνικές προτάσεις. Αν αυτό ισχύει ή όχι, θα το δούμε προσεχώς.

Όμως, θυμάμαι τον κ. Βαρουφάκη στις παλαιότερες συνεντεύξεις του -όταν μετά βδελυγμίας αρνιόταν κάθε προοπτική υπουργοποίησής του- που μού είχαν δώσει την εντύπωση ότι είναι υπέρ της επαναφοράς της δραχμής. Εκεί οδηγούν ως γνωστόν οι άκαμπτες στάσεις ημών και των Γερμανών, εάν παραμείνουν ως έχουν.

Το σενάριο επιστροφής στην δραχμή έρχεται, φεύγει και επανέρχεται με διάφορες μορφές. Να μού επιτραπεί να θυμίσω ένα κείμενο που είχε γραφεί, σε ανύποπτο χρόνο, στο «Βήμα», το οποίο δεν θα μπορεί να θεωρηθεί συνωμοσιολογικό, λόγω της εγκυρότητας του εντύπου. Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο ανιχνεύει η δικογραφία, που βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή κ. Δ. Φούκα, είχε κωδικό «Ασημένια δραχμή» και εμπλέκεται Λατινοαμερικανός ιδιοκτήτης ορυχείου

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο Λατινοαμερικανός είχε επισκεφθεί και τη χώρα μας. Περιελάμβανε σχέδιο εκτύπωσης χαρτονομισμάτων δραχμής αλλά και παραγωγής «καλύμματος» του νομίσματος σε ασήμι, την οποία θα ανελάμβανε βέβαια ο επιχειρηματίας, και ντόπιοι παράγοντες θα εισέπρατταν, αν υλοποιούνταν το σχέδιο, εκατομμύρια δολάρια.

Το σχέδιο φαίνεται ότι είχε εξυφανθεί μετά τις εκλογές του 2012 και δεν υλοποιήθηκε χάρη και στις προσπάθειες της συγκυβέρνησης. Για το όλο σχέδιο και το πρωτοφανές αυτό δικαστικό εύρημα, που είναι απόρροια και της άρσης απορρήτου τηλεφωνικών συνομιλιών, αλλά αποδεικνύεται και από έγγραφα, είχε φυσικά ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Οι δικαστές που ερεύνησαν την υπόθεση είχαν μείνει άφωνοι για το πώς δρούσαν ανενόχλητοι περίεργοι λομπίστες αλλά και άτομα που είχαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες και έγγραφα τα οποία συνδέονται ευθέως με θέματα εθνικής κυριαρχίας. Μεταξύ αυτών και εμπλεκόμενος, ο οποίος χάρασσε προσωπική γραμμή εξωτερικής πολιτικής σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα.

Παρενθετικώς να πω, ότι παραλλήλως με αυτήν την υπόθεση, ο ανακριτής ερευνούσε παραλλήλως τα συναφή θέματα των υποκλοπών σε βάρος τού τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και υπουργών της κυβέρνησής του.

Άλλη υπόθεση αφορούσε τη δράση κλιμακίου πρακτόρων για την προώθηση εταιρειών συγκεκριμένων χωρών στην εξαγορά «φιλέτων» που πωλούνται και κυρίως του Ελληνικού. Εμπλεκόμενος ο οποίος έχει καταθέσει ανωμοτί και του έχουν κατασχέσει πολύτιμο υλικό, αποφάσισε τελικά να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη, χωρίς όμως να έχουμε μέχρι στιγμής πληροφορηθεί ποια είναι η κατάληξη των ερευνών.  Μάλιστα, ο πληροφοριοδότης είχε κάνει λόγο και για εμπλοκή «ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα». Τελικά, παρά τις πιέσεις, το έργο ανέλαβε ελληνική εταιρεία.

Υπήρχε και άλλη υπόθεση, το αποκαλούμενο «σχέδιο Πυθία», που λέγεται ότι περιελάμβανε και απόπειρα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Στην υπόθεση αυτή είχε εμπλακεί το όνομα του πρώην βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη και δύο ακόμη υπαλλήλων της ΕΥΠ, αλλά δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι το σκέλος αυτό της δικογραφίας είναι μάλλον υπερεκτιμημένο και αφορά διαρροή εγγράφων από την ΕΥΠ και όχι περαιτέρω διασκορπισμό απορρήτων σε άλλες χώρες.

Στη δικογραφία αναφέρεται επίσης ότι ομάδες Κοσοβάρων εισήλθαν στη χώρα το 2008, συμμετείχαν στα επεισόδια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και έφυγαν ανενόχλητοι.

Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις, εκτός και αν η εμπλοκή ξένων υπηρεσιών και «υψηλών» πολιτικών παραγόντων, τις κρατήσει στα ερμάρια.

Ο Μακεδών

ZENITH