Skip to main content

Υπεγράφη η νέα Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Σε συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις και τους εργαζομένους και υπεγράφη νέα τριετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Σε συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις και τους εργαζομένους και υπεγράφη νέα τριετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τα βασικότερα σημεία της είναι τα εξής:

- Πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό μισθό για το 2010.

- Αύξηση μισθών κατά 1,5% το 2011, σύμφωνα με το ποσοστό μεταβολής του δείκτη πληθωρισμού της Ευρωζώνης.

- Αύξηση μισθών κατά 1,7% το 2012, σύμφωνα με τον ευρωπληθωρισμό.

- Διατηρούνται οι 13ος και 14ος μισθός, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ρητά σε άρθρο της σύμβασης ως «τακτικές αποδοχές».

Οι αυξήσεις των μισθών τα επόμενα δύο έτη θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου κάθε χρόνου. Σύμφωνα με τις παραπάνω ρυθμίσεις, ο βασικός μισθός, από 740 ευρώ μικτά φέτος, θα αυξηθεί στα 750 ευρώ το 2011 και στα 763 ευρώ το 2012.

«Οι κοινωνικοί εταίροι τίμησαν σήμερα την παράδοση συνευθύνης και ωριμότητας που υπηρετούν εδώ και χρόνια. Συνυπογράφουμε μια νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία αποτυπώνει τη βούληση του ιδιωτικού τομέα -που παραμένει ζωντανός- να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «συμφωνήσαμε σε μέτρα – ασπίδα απέναντι στην κρίση που βιώνει η οικονομία και η κοινωνία μας λόγω της χρεοκοπίας του Δημοσίου».

«Ο ΣΕΒ προσέγγισε εξαρχής το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης με ρεαλισμό και ευαισθησία. Ανοίξαμε το δρόμο με εποικοδομητικές προτάσεις, επιλέξαμε τον ουσιαστικό διάλογο και όχι τις επικοινωνιακές περιοδείες. Δουλέψαμε με νηφαλιότητα και υπομονή για να καταλήξουμε στη συμφωνία αυτή.  Οι θέσεις και οι στόχοι μας ήταν από την αρχή σαφείς, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε να παρερμηνευθούν ή να διαστρεβλωθούν», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, ενώ ανέφερε: «Θα είχαμε μάλιστα καταλήξει στη συμφωνία αυτή, ήδη από τον Ιούνιο, αν δεν είχε μεσολαβήσει το γνωστό επικοινωνιακό κομφούζιο, που δεν οφείλεται βέβαια στον ΣΕΒ».

«Η επιχειρηματική κοινότητα εκφράζει και με αυτή τη συμφωνία με τους εργαζομένους της, την πεποίθηση ότι μπορεί να αντιπαλέψει την κρίση και να δώσει δουλειά, να ξαναδώσει προοπτική και ανάπτυξη για όλους», ολοκληρώνει τη δήλωσή του.

«Καταλήξαμε σε σύμβαση με τριετή διάρκεια, διασφαλίσαμε το 13ο και 14ο μισθμό των εργαζομένων, τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας αναγνωρίζονται ως τακτικές αποδοχές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει από 40 κύματα, γνωρίζετε τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κάτω από δυσμενείς συνθήκες», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, και αναφερόμενος στη δυσμενέστερη συνθήκη όλων «τη μέγγενη του μνημονίου», όπως είπε, κατέληξε: «Καταφέραμε να διατηρήσουμε ζωντανό το θεσμό των κοινωνικών διαπραγματεύσεων».

Τολμηρή και δίκαιη χαρακτηρίζει τη νέα ΕΓΣΣΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, υπογραμμίζοντας ότι «το περιεχόμενό της καθιστά τον ιδιωτικό τομέα εργασιακά πιο ελκυστικό,αφού διασφαλίζει τον 13ο και τον 14ο μισθό και βάζει τις βάσειςενσωμάτωσής τους στις μηνιαίες αποδοχές. Επιπλέον, ξεφεύγει από τημιζέρια του Μνημονίου, αφού τολμά να σπάσει το πάγωμα των μισθών και ναδώσει αυξήσεις στα επίπεδα του ευρωπληθωρισμού. Η τελική συμφωνίαείναι μια θαρραλέα υπέρβαση και επήλθε με σοβαρές αμοιβαίες υποχωρήσειςκαι πρωτοβουλίες  από όλους τους κοινωνικούς εταίρους».

ZENITH