Skip to main content

Υπέγραψε τη Συνθήκη της Λισαβόνας ο Πολωνός πρόεδρος

Ένωση από κυρίαρχα κράτη χαρακτήρισε την Ευρώπη ο πρόεδρος της Πολωνίας. Στον Τσέχο πρόεδρο «πέφτει» το βάρος, καθώς η Τσεχία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη.
Στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας προχώρησε και η Πολωνία, ο πρόεδρος της οποίας, Λεχ Καζίνσκι, υπέγραψε τη συμφωνία το μεσημέρι.

Στη τελετή επικύρωσης παρέστησαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο.

«Η ΕΕ παραμένει μία ένωση, η οποία αποτελείται από κυρίαρχα κράτη και θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε νέα μέλη, ανάμεσά τους και σε βαλκανικές χώρες και τη Γεωργία» δήλωσε ο κ. Καζίνσκι, πριν από την υπογραφή της Συνθήκης.

Το βάρος έχει τώρα «πέσει» στην Τσεχία, ο πρόεδρος της οποίας, Βάτσλαβ Κλάους, αποτελεί το μοναδικό «εμπόδιο» για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από το σύνολο των κρατών- μελών της ΕΕ.

Α.Μ

ZENITH