Skip to main content

Υπερ της 6μηνης παράτασης για την Ελλάδα ο Ντομπρόβσκις

Να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα για έξι μήνες προτείνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας πως αυτό θα επιτρέψει να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα για έξι μήνες προτείνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας πως αυτό θα επιτρέψει να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Όπως τόνισε στο Reuters, με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει και το περιθώριο για αλλαγή μέτρων, αρκεί η νέα κυβέρνηση να παρουσιάσει ισοδύναμα για να μην χαθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

«Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει πως θα εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και πως θα κάνει την οικονομία της να αναπτυχθεί, όμως θα πρέπει να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσής της για μερικούς μήνες προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να διαπραγματευτεί τα βήματα αυτά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ερώτηση του Reuters για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε η Ελλάδα να «ξεμείνει» από ρευστό, ο Ντομπρόβσκις απέφυγε να συζητήσει το «τι θα γίνει αν». Υπογράμμισε πως υπάρχει περιθώριο για αλλαγή ορισμένων μέτρων του ελληνικού προγράμματος ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, αν το επιθυμεί η Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ότι οι εναλλακτικές κινήσεις θα έχουν συγκρίσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Γι' αυτό όμως χρειαζόμαστε περιθώριο για συζητήσεις και αυτό το περιθώριο παρέχεται από το πλαίσιο του προγράμματος», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης για «πάγωμα» ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων, για αύξηση του κατώτατου μισθού, για επαναπροσλήψεις απολυμένων του Δημοσίου και για επαναφορά του 13ου μισθού για τους φτωχούς συνταξιούχους, ο αντιπρόεδρος είπε πως τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, σημειώνοντας πως οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης δεν ευθυγραμμίζονται με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις

 

ZENITH