Skip to main content

Υπέρ της ελληνικής θέσης η αντιπολίτευση του Ευρωκοινοβουλίου

Θέση υπέρ των ελληνικών αιτημάτων, στη διαμάχη της Ελλάδας με την πλειοψηφία του Eurogroup, φαίνεται πως παίρνει η Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θέση υπέρ των ελληνικών αιτημάτων, στη διαμάχη της Ελλάδας με την πλειοψηφία του Eurogroup, φαίνεται πως παίρνει η Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με δηλώσεις της αντιπροέδρου του κόμματος και υπεύθυνης για τις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις, Μαρία Ζοάο Ροντρίγκες, το S&D ζητάει από το Eurogroup να σκεφτεί λογικά να οδηγήσει τα πράγματα σε μια λύση, μέσω συμβιβασμού, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να περάσει στην επόμενη φάση, γιατί η οικονομική και πολιτική κρίση είναι προ των πυλών για την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση, εάν δεν καταφέρει να έρθει σύντομα σε συμφωνία με την Ελλάδα. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αξιοσημείωτες αλλαγές τους όρους του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης, ακόμα και αν χρειάζεται να υπάρξει μια τεχνική παράταση λόγω έλλειψης χρόνου.

Αντί για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, η Ευρωομάδα θα πρέπει να σκεφτεί λογικά και να εξετάσει τις, εν πολλοίς, λογικές προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ανοιχτό μυαλό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μια πολύ ανταγωνιστική χώρα εάν το 20% του πληθυσμού της ζει κάτω από άσχημες συνθήκες και σχεδόν το 40% των παιδιών βρίσκεται υπό το φάσμα της φτώχειας ή του αποκλεισμού. Θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί με έναν έξυπνο και κοινωνικά λογικό τρόπο. Το Eurogroup πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος αντί τα να επαναλάβει», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ροντρίγκες και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι το σχέδιο που κατατέθηκε στην συνεδρίαση του Eurogroup ήταν απαράδεκτο για την ελληνική πλευρά. Το Eurogroup πρέπει να επιδείξει πιο εποικοδομητική προσέγγιση και να τεκμηριώσει το είδος της «ευελιξίας» στο πλαίσιο του τρέχοντος εκτεταμένου προγράμματος. Έτσι θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα».

«Δεν είναι αρκετό να υπαινίσσεται κανείς πιθανές προσαρμογές στο τρέχον πρόγραμμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν πράγματι συζητήθηκε στη συνεδρίαση», πρόσθεσε η ίδια.

«Θα ήταν φρόνιμη μία επιμήκυνση»

Στέκεται, δε, στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας, ενώ τονίζει πως θα ήταν φρόνιμο να αυξηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή του χρέους της. «Πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμά της, έτσι ώστε να μπορεί να μεταρρυθμίσει, να αναζητήσει επενδύσεις και να βοηθήσει τους φτωχούς. Οι δανειστές θα ήταν φρόνιμο να αυξήσουν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, αντί να επιμένουν στη λιτότητα για τις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών πρότεινε μια συμβιβαστική συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, βάσει της αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και μια σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τα κέντρα εκπαίδευσης και εργασίας και την ενίσχυση των βασικών δημόσιων υπηρεσιών όπως η υγειονομική περίθαλψη».

«Οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει επίσης να ενισχυθούν. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα μέλλον με ευημερία με την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης», κατέληξε η κ. Ροντρίγκες.
 

ZENITH