Skip to main content

Υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης ο Σημίτης

Υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης στην οικονομική κρίση και της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας πως καμία χώρα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει μόνη της τους κερδοσκόπους και
Υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης στην οικονομική κρίση και της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τονίζοντας πως καμία χώρα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει μόνη της τους κερδοσκόπους και πως χρειάζονται κοινές λύσεις σε πολλά θέματα που ξεπερνούν κατά πολύ το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της ΟΝΕ.

«Η κρίση αμφισβήτησε τον κανόνα ότι κάθε κράτος ευθύνεται για την τύχη του. Πρέπει να υπάρξει κοινό πλαίσιο πολιτικής που θα συμβιβάσει τις διαφορετικές ανάγκες και θα βελτιώνει τη συνοχή της Ένωσης», θέτοντας, ωστόσο, ως προϋπόθεση «τη θεσμοθέτηση οικονομικής διακυβέρνησης», τονίζει ο κ. Σημίτης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι «η ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων δεν αποτελεί λύση, θα είναι ένα λάθος επιπλέον στην ήδη ελλειμματική ΟΝΕ». Τάσσεται παράλληλα υπέρ του ευρωομολόγου και της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου «αρκεί να μην εμπλακεί η θέσπισή του σε απαγορευτικές διαδικασίες».

Αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ αναφέρει ότι «η απάντηση θα ήταν λάθος να αναζητηθεί σε αποδόμηση του κεκτημένου της Νομισματικής Ένωσης ή σε ανοχή του χάσματος που υπάρχει μεταξύ όσων την αποτελούν και του δόγματος "όποιος αντέξει". Το αναγκαίο βήμα για το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να επιδιωχθεί είτε στο πλαίσιο της ΟΝΕ, είτε μέσω μιας ενισχυμένης συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχουν όσοι το επιθυμούν», τόνισε.

ZENITH