Skip to main content

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην Κίνα ο Ουέν Τζιαμπάο

Η Κίνα πρέπει να επιδιώξει πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να προστατέψει την οικονομική υγεία της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο στη διάρκεια επίσκεψής του στη ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη Σενζέν.
Η Κίνα πρέπει να επιδιώξει πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να προστατέψει την οικονομική υγεία της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο στη διάρκεια επίσκεψής του στη ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη Σενζέν, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Ουέν δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά μ΄ αυτή την έκκλησή του για πολιτική μεταρρύθμιση. Όμως τα σχόλιά του αντανακλούν ευρύτερες ανησυχίες πως, αν το Κόμμα δεν υποστηρίξει τουλάχιστον περιορισμένες μεταρρυθμίσεις,ώστε οι αξιωματούχοι να καταστούν περισσότερο υπόλογοι, τότε η διαφθορά και οι καταχρήσεις μπορεί να διαβρώσουν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

«Αν δεν εξασφαλιστεί η πολιτική αναδιάρθρωση, η Κίνα μπορεί να χάσει αυτά που έχει ήδη επιτύχει μέσω της οικονομικής αναδιάρθρωσης και οι στόχοι της εκσυγχρονιστικής προσπάθειάς της μπορεί να μην επιτευχθούν», δήλωσε ο Ουέν σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Πρέπει να υπάρξει εγγύηση των δημοκρατικών και νομίμων δικαιωμάτων του λαού. Ο λαός θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να οργανωθεί για να ασχοληθεί, σύμφωνα με το νόμο, με τις κρατικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές υποθέσεις», πρόσθεσε ο Ουέν.

Ο Ουέν θέλει επίσης «να δημιουργηθούν συνθήκες» που θα επιτρέψουν στο λαό να κρίνει και να επιβλέπει την κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί έτσι «το πρόβλημα της υπερβολικής συγκέντρωσης εξουσίας με αναποτελεσματική επίβλεψη».

Ο Ουέν θα αποσυρθεί από την πρωθυπουργία στις αρχές του 2013. Έχει χρησιμοποιήσει πρόσφατες ομιλίες και δηλώσεις του για να κάνει σαφές ότι θέλει να περάσει τα τελευταία χρόνια του στην εξουσία επικεντρώνοντας στη βελτίωση της κοινωνικής πρόνοιας, προωθώντας πιο ισορροπημένη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη και αντιμετωπίζοντας τη δημόσια δυσαρέσκεια για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στη Σενζέν, ένα μικρό χωριό που εξελίχθηκε σε πόλη 14 εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες, ο Ουέν δήλωσε πως η ιστορία της Σενζέν δείχνει ότι η μεταρρύθμιση και το άνοιγμα προς τον έξω κόσμο «είναι η μοναδική οδός προς την εθνική ευημερία και την ευτυχία του λαού».

«Η παλινδρόμηση και η στασιμότητα όχι μόνο θα βάλουν τέλος στα επιτεύγματα της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος που διαρκούν ήδη τρεις δεκαετίες, και στη εξαιρετικής ευκαιρίας για ανάπτυξη, αλλά θα πνίξουν επίσης τη ζωτικότητα της σοσιαλιστικής υπόθεσης της Κίνας με τα δικά της χαρακτηριστικά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

ZENITH