Skip to main content

Υπερδιπλασιασμός της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ελλάδα μέχρι το 2020

Την εκτίμηση ότι μέχρι το 2020 οι ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο θα υπερδιπλασιαστούν εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθυντής της ΔΕΠΑ, κ. Χάρης Σαχίνης στην περιφερειακή διάσκεψη για την ενέργεια που
Την εκτίμηση ότι μέχρι το 2020 οι ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο θα υπερδιπλασιαστούν εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθυντής της ΔΕΠΑ, κ. Χάρης Σαχίνης μιλώντας στην περιφερειακή διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την Ενέργεια που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Γι΄ αυτό το λόγο, όπως σημείωσε ο ίδιος είναι απαραίτητη η διαμόρφωση των πηγών και των διαδρομών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΠΑ η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2009 σημείωσε πτώση κατά 15%, δηλαδή από 4 δισ. κυβικά μέτρα που ήταν το 2008 έπεσε στα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα. Ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι υπάρχουν σκέψεις για τηδημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά δενυπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια.

Εξάλλου,
το 2008 και το 2009 ήταν οι μοναδικές χρονιές που μειώθηκε ηκατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, κ. Νομπούο Τανάκα, ο οποίος προέβλεψε πάντως ότι με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ακολουθήσει και η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας.

Εκτίμησε, δε, ότι η μέση ετήσια ποσοστιαία αύξηση στην κατανάλωσηενέργειας παγκοσμίως μέχρι το 2030 θα είναι 1,5%. Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 22% για πετρέλαιο, 42% για φυσικό αέριοκαι 53% για άνθρακα.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠαγκόσμιουΟργανισμού Ενέργειας, σε περίπτωση κρίσης τα αποθέματα ενέργειαςπαγκοσμίως μπορούν να αντικαταστήσουν την προμήθεια πετρελαίου για 4εκατ. βαρέλια ημερησίως για ένα χρόνο.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Edison, Ουμπέρτο Κουαντρόνο, ανέφερε ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη το 2020 θα αγγίξει τα100 δισ. κυβικά μέτρα. Από αυτά, τα 25 δισ. κυβικά μέτρα θα προέρχονταιαπό τη Ρωσία, 25 δισ. κυβικά μέτρα αερίου θα προέρχονταιαπό την Αλγερία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, ενώ 35 δισ. κυβικά μέτρα θαείναι υγροποιημένο αέριο. Η Κασπία θα παρέχει μόλις 8-10 δισ. κυβικάμέτρα φυσικού αερίου.

Για αυτό τον λόγο ο κ.Κουαντρίνο
φάνηκε επιφυλακτικός για το project του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο, ο οποίος είναι επτά φορές ακριβότερος από τον ITGI, καθώς για να είναι βιώσιμος απαιτείται η μεταφορά 30 δισ. κυβικώνμέτρων από την Κασπία, ενώ με τις υπάρχουσες συνθήκες ο αγωγός θα μεταφέρει μέχρι 10 δισ. κυβικά μέτρα.

Υποστήριξε ότι τη μόνη βιώσιμη λύση αποτελεί ο αγωγός ITGIπου από το 2016 θα αρχίσει να μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί περαιτέρω ο νότιος διάδρομος, ώστε να αξιοποιηθούν οι πηγές σε Ιράν, Τουρκμενιστάν και Ιράκ.

Ο κ. Κουαντρίνο επεσήμανε ότι εξαιτίας τουμεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει για την παροχή φυσικού αερίου στηννοτιοανατολική Ασία και του οριακού σημείου που έχει επέλθει, αναγκαίοείναι «να δούμε πώς θα αντεπεξέλθουμε μετά το 2020 στις ανάγκες γιαφυσικό αέριο».

ZENITH