Skip to main content

Υπερκαλύφθηκε η έκδοση, αλλά με ληστρικά επιτόκια

Το ελληνικό δημόσιο άντλησε τα 1,2 δισ. που ζητούσε, όμως το επιτόκιο στην ετήσια έκδοση διαμορφώθηκε στο 4,85% από 2,20% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Το επιτόκιο των εντόκων γ
Τελικώς η υπερκάλυψη σημειώθηκε, αλλά με ...κόστος. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε τελικά 1,56 δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ που ζητούσε, όμως το επιτόκιο στην ετήσια έκδοση εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 4,85% από 2,20% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας διαμορφώθηκε στο 4,55% από 1,38% τον Ιανουάριο.

Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό στην αγορά, καθώς, λόγω της μικρής διάρκειας και των δύο εκδόσεων, κανείς δεν περίμενε εκτόξευση του επιτοκίου. Δυστυχώς, όμως, η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν απευφεύχθη, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην υποβολή του αιτήματος για την ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Γιατί αν στα εξάμηνης διάρκειας έντοκα σημειώθηκε τριπλασιασμός του επιτοκίου, τί θα γίνει όταν το ελληνικό δημόσιο "βγει" να δανεισθεί 10ετές ομόλογο;

Αναλυτικότερα για την έκδοση, για το ποσό των εξάμηνων εντόκων γραμματίων σημειώθηκε υπερκάλυψη 7,7 φορές και για το ποσό των ετήσιων τίτλων 6,5 φορές.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία. Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε σχετικά :«Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού παρά το γεγονός ότι αυτός είναι, εάν χρειαστεί, άμεσα διαθέσιμος. Στόχος μας παραμένει και πιστεύω ότι θα συνεχίζουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές, όπως εξάλλου κάναμε σήμερα με τα έντοκα γραμμάτια 6μηνης και 12μηνης διάρκειας».

ZENITH