Skip to main content

Yπερψηφίστηκε επί της αρχής του το ν/σ για την ενέργεια

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την Ολομέλεια της Βουλής και με τη στήριξη, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, το ν/σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τε
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την Ολομέλεια της Βουλής και με τη στήριξη, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, το ν/σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν κατά του ν/σ, ο ΛΑΟΣ δήλωσε «παρών».

«Ο στόχος μας είναι φιλόδοξος, αλλά ρεαλιστικός. Ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, που βρίσκεται η χώρα μας, είναι μεγαλύτερη η ανάγκη να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη μέσα από ένα νέο μοντέλο πράσινων πολιτικών», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο στη χώρα μας για εξοικονόμηση ενέργειας. Η ορθολογική χρήση και η εξοικονόμηση ενέργειας μαζί με την παραγωγική αναδιάρθρωση, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Η κ. Μπιρμπίλη, χαρακτήρισε «εφικτό» τον στόχο «20-20-20», που αναλογούν στα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση των εκπομπών ρύπων και συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ έδωσε έμφαση στη δυνατότητα που παρέχεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια με την εγκατάσταση ΑΠΕ.

«Δίνουμε τη δυνατότητα, περισσότερο σε επιχειρήσεις και μικρομεσαίες βιοτεχνίες, καθώς και σε απλούς πολίτες, να εφαρμόσουν μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης. Οι επεμβάσεις αυτές, συνήθως είναι αρκετά δαπανηρές. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ρυθμίζεται η διαδικασία, ώστε το κόστος τους να μην πληρώνεται από τους επιχειρηματίες ή τους πολίτες, αλλά από τις εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές και οι οποίες θα αποπληρωθούν με τη σειρά τους, από το ποσό που θα εξοικονομηθεί με τους μειωμένους λογαριασμούς ενέργειας», ανέφερε η υπουργός και συμπλήρωσε:

«Η βελτίωση τόσο της ενεργειακής απόδοσης όσο και της ανταγωνιστικότητας και η μείωση της εξάρτησης της χώρας από την ενέργεια, είναι, και πρέπει να είναι, προτεραιότητες για τη χώρα μας».

Κλείνοντας, η κ. Μπιρμπίλη στάθηκε ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος υπογραμμίζοντας ότι «θα υπάρξει σημαντική βελτίωση της ποιότητάς του, καθώς θα επέλθει μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο ο εισηγητής της, Κώστας Μουσουρούλης, όσο και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, έκαναν λόγο για ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας ν/σ, που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την σχετική κοινοτική οδηγία, ενώ υλοποιεί ταυτόχρονα τον εθνικό στόχο για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, που το ΥΠΕΚΑ στηρίχθηκε στην προεργασία της προηγούμενης κυβέρνησης. Ιδιαίτερα επιφυλακτικός, πάντως, εμφανίστηκε ο κ. Μουσουρούλης σε ό,τι αφορά στο κόστος των ΑΠΕ και την τιμολόγησή τους, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει οι τιμές να ανταποκρίνονται στο κόστος κατασκευής τους και να μην επιβαρύνονται δυσβάσταχτα οι καταναλωτές.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Απόστολος Νάνος, μίλησε για «υπέρογκες αυξήσεις τιμολόγια σε βάρος των καταναλωτών» και πρόσθεσε ότι «το ν/σ μόνο τους μεγαλοεπενδυτές εξυπηρετεί μέσα από «πράσινες μπίζινες"».

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Πολατίδης, καταλόγισε στην κυβέρνηση «αποσπασματική αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της χώρας», ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των τιμολογίων και ζήτησε ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Για ν/σ «αντιλαϊκό, αναποτελεσματικό και αντιπεριβαλλοντικό, που μόνο την απελευθέρωση της αγοράς έχει στόχο», έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.

ZENITH